Legea europeană privind datele personale a fost anulată!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Decizie curajoasă a instanţei

Legea europeană privind datele personale a fost anulată!

Monden 10 Aprilie 2014 / 00:00 446 accesări

INGERINŢĂ ÎN DREPTURILE OMULUI Curtea Europeană de Justiţie (CEJ) a anulat legislaţia europeană adoptată în 2006 după şocul atacurilor teroriste comise la Madrid în 2004 şi la Londra în 2005. CEJ a recunoscut utilitatea legii, însă a decis anularea ei deoarece comportă „o ingerinţă de o amploare vastă şi de o gravitate deosebită în drepturile fundamentale privind respectarea vieţii private şi protejarea datelor cu caracter personal, fără ca această ingerinţă să fie limitată la strictul necesar”.

Salutată de către apărătorii drepturilor omului, anularea legislaţiei europene privind păstrarea datelor telefonice şi electronice timp de cel puţin şase luni a provocat o anumită anarhie în cadrul UE şi i-a surprins pe responsabilii pentru lupta împotriva criminalităţii informatice şi a terorismului. Preşedintele grupului liberal din Parlamentul European, fostul premier belgian Guy Verhofstadt, a salutat „o hotărâre judecătorească corectă”. Însă directorul Centrului european de combatere a criminalităţii informatice, Troels Oerting, a deplâns „o capacitate de acum foarte limitată de identificare a infractorilor cibernetici şi pedofililor pe internet”. „Curtea a mers mai departe faţă de propunerile avocatului general, care a cerut o revizuire a anumitor aspecte ale legii. CEJ a anulat, pur şi simplu, legea cu efect retroactiv”, a declarat o sursă. „Rezultatul este un vid legislativ şi o anumită anarhie, pentru că operatorii au început să acţioneze dezorganizat”, a explicat aceasta.

SITUAŢIE DE INSECURITATE JURIDICĂ Criticată de către operatorii de telefonie din Irlanda şi Austria, legislaţia impune păstrarea timp de cel puţin şase luni a tuturor metadatelor telefonice, respectiv numărul de apel şi numărul sau adresa contactate, ora şi locul apelului, pentru investigarea şi urmărirea infracţiunilor grave. Asociaţia belgiană a furnizorilor de servicii de internet (ISPA) a cerut Guvernului de la Bruxelles să clarifice rapid consecinţele acestei decizii care conduce, în opinia sa, la „o situaţie de insecuritate juridică”. Ministerul luxemburghez de Justiţie a ţinut să precizeze că legislaţiile naţionale în materie de păstrare a metadatelor rămân în vigoare şi continuă să-i oblige pe operatorii de telecomunicaţii.

Decizia CEJ va pune, însă, probleme ţărilor care au transpus legislaţia UE în legislaţia lor naţională, cum ar fi Franţa. Însă, mai important, această dispoziţie afectează armonizarea la nivelul statelor membre. „Ne vom confrunta din nou cu legi diferite, unele foarte restrictive, altele deloc, în funcţie de ţară”, a declarat o sursă europeană. „Acest lucru va pune probleme enorme pentru cooperarea la nivel european şi va da bătăi de cap operatorilor care activează în mai multe state”, a adăugat sursa menţionată. „Serviciile Comisiei Europene analizează decizia pentru a stabili care sunt consecinţele sale”, a declarat Michele Cercone, purtătorul de cuvânt al comisarului pentru Afaceri Interne, Cecilia Malmstrom. Aceasta a dorit o revizuire a legii, însă a aşteptat decizia Curţii Europene pentru Justiţie pentru a-şi direcţiona propunerile.



12