Legea funcționării CSM, aprobată de Comisia Iordache

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea funcționării CSM, aprobată de Comisia Iordache

Justiție 20 Decembrie 2017 / 08:27 1048 accesări

Parlamentarii Comisiei speciale pentru legile justiţiei au dat marţi vot favorabil raportului la proiectul Legii 317/2004 privind CSM, adoptat săptămâna trecută de Camera Deputaţilor, care va intra în dezbaterea plenului Senatului.

Au votat în favoarea raportului 12 de deputaţi, iar doi deputaţi au votat împotrivă.

Parlamentarii comisiei nu au adus modificări capitolului referitor la Inspecţia Judiciară, proiectul rămânând în linii generale în forma adoptată de Camera Deputaţilor. Astfel, Inspecţia Judiciară funcţionează ca structură cu personalitate juridică în cadrul CSM cu sediul în municipiul Bucureşti.

Printre cele mai importante modificări aduse marţi seara de comisia specială se află cea conform căreia "Plenul CSM, secţiile, preşedintele şi vicepreşedintele CSM, din oficiu sau la sesizarea judecătorului sau procurorului, sesizează Inspecţia Judiciară pentru efectuarea de verificări în vederea apărării independenţei". Parlamentarii au mai decis între altele ca proiectul ordinii de zi şi proiectele de hotărâri ce se supun votului Plenului sau Secţiilor se publică cu 3 zile înainte pe pagina de internet a CSM. În ordinea de zi publicată nu se includ cererile privind încuviinţarea percheziţiei, reţinerii, arestării preventive sau arestului la domiciliu controlului judiciar sau pe cauţiune cu privire la judecători, procurori ori magistraţi asistenţi. Pentru exercitarea atribuţiilor CSM prin intermediul Plenului şi al Secţiilor se organizează comisii de lucru, cu rol de structuri pregătitoare de specialitate din care fac parte membrii consiliului.

Calitatea de membru ales al CSM reprezentant al societăţii civile, reprezentant al societăţii civile, reprezintă vechime în specialitate recunoscută în profesiile juridice, şi pe durata mandatului, este incompatibilă cu exercitarea calităţii de parlamentar ales local, funcţionar public, judecător, procuror, notar public, avocat, consilier juridic, mediator, arbitru, executor judecătoresc, practician în insolvenţă, grefier, consilier de probaţiune şi a altor profesii juridice reglementate de lege.

Miercurea trecută, plenul Camerei Deputaţilor a adoptat proiectul de modificare a Legii 317/2004 privind Consiliul Superior al Magistraturii cu 177 voturi "pentru", 78 "împotrivă", iar un deputat nu a votat.



12