LEGEA GRAŢIERII: Câţi deţinuţi ar putea ieşi din închisori, după calculele ANP

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

LEGEA GRAŢIERII: Câţi deţinuţi ar putea ieşi din închisori, după calculele ANP

Justiție 19 Aprilie 2017 / 19:30 4688 accesări

Administraţia Naţională a Penitenciarelor a trimis Comisiei juridice a Senatului o simulare privind potenţialii beneficiari ai proiectului de Lege a graţierii. Statisticile realizate de ANP arată că, în funcţie de amendamentele propuse pentru proiectul de act normativ, ar urma să iasă din închisori între 888 şi 2.765 de deţinuţi. Dintre amendamente, cel propus de Şerban Nicolae ar urma să ducă şi la graţierea a 246 de condamnaţi pentru abuz în serviciu. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a realizat o simulare prin care se stabileşte numărul de persoane care ar urma să iasă din penitenciarele din România, în funcţie de fiecare propunere în parte. În total, sunt 8 scenarii luate în calcul. Cele mai multe persoane - 2720 - ar urma să iasă din penitenciare conform propunerii făcute de senatorul Şerban Nicolae, care a propus eliminarea din lista pedepselor pentru care nu se beneficiază de grațiere, așa cum apare acum în proiectul legislativ, a următoarelor articole:

- art. de la 289 până la 294, care se referă la infracțiunile de corupție,

- art. 269, referitor la favorizarea făptuitorului,

- art. 297, privitor la abuzul în serviciu,

- art. 301 despre conflictul de interese, din noul Cod Penal,

- art. de la 253 la 257, care se referă la conflictul de interese, luarea și darea de mită, primirea de foloase necuvenite și traficul de influență,

- art. 247, referitor la abuzul în serviciu, din vechiul Cod Penal.

Mai mult, Șerban Nicolae ar dori ca dispoziţiile să se aplice "faptelor săvârşite până la intrarea acesteia în vigoare", iar legea intră în vigoare după 30 de zile de la publicarea în Monitorul Oficial. Practic, amendamentul lui Şerban Nicolae ar oferi şansa infractorilor să afle din lege ce infracţiuni se graţiază şi să le poată comite în intervalul de o lună, ştiind că oricum vor fi graţiaţi. Preşedintele PSD, Liviu Dragnea, a anunțat că a discutat cu Nicolae pentru a retrage aceste amendamente. Conform proiectului de lege pentru graţierea unor pedepse şi a unor măsuri educative privative de libertate, în formă neamendată, ar urma să părăsească unităţile de încarcerare 1.190 de persoane.

Conform propunerii Asociaţiei Magistraţilor din România, ar urma să fie eliberate 945 de persoane. O altă propunere a fost formulată de Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, care presupune ieşirea din penitenciare a 974 de persoane, 899 la propunerea Uniunii Naţionale a Barourilor din România şi 1.375 la propunerea formulată de senatorul PSD Liviu Brăiloiu. Cel mai mic număr de încarceraţi care ar putea scăpa de executarea pedepsei este prevăzut în propunerea Consiliului Superior al Magistraturii. Astfel, dacă se alege varianta CSM, ies din penitenciare 888 de persoane. Administraţia Naţională a Penitenciarelor a prezentat Senatului situaţia intrărilor şi a ieşirilor din penitenciare de la 1 ianuarie 2016 până în martie 2017. Astfel, pe parcursul anului trecut au intrat în penitenciarele din România 13.663 de persoane şi au ieşit 14.542 de persoane. În 2017, de la 1 ianuarie, până la finalul lunii martie, au intrat 3.353 de persoane în penitenciare şi au ieşit 3.567. Datele au fost prezentate miercuri în cadrul dezbaterilor la Legea graţierii, care au avut loc în Comisia juridică a Senatului.



12