O extindere a legii americane Magnitsky poate corecta parțial una dintre cele mai terifiante realități cu care se confruntă în prezent jurnaliștii: în 90% din cazuri, criminalii cărora aceștia le cad victime rămân nepedepsiți, scrie Elisabeth Witchel, consultant al Comitetului pentru Protecția Jurnaliștilor (CPJ, cu sediul la New York), într-un articol publicat marți pe un blog al organizației.
Înainte de a fi promulgat de președinte și a intra în vigoare, noul proiect de lege ce extinde legea Magnitsky, numit "Global Magnitsky Human Rights Accountability Act" (sau, pe scurt, "Global Magnitsky Act"), mai are nevoie de aprobarea plenului Camerei Reprezentanților, a cărei Comisie pentru Afaceri Externe a dat undă verde actului normativ săptămâna trecută. Proiectul de lege a primit votul favorabil al Senatului anul trecut.
Global Magnitsky Act ar permite Guvernului SUA înghețarea activelor și interzicerea vizelor pentru cetățenii non-americani care încalcă în mod flagrant drepturile omului și ar reprezenta o extindere a Legii Magnitsky (2012), care se aplică în mod exclusiv cetățenilor ruși.
Atât Legea Magnitsky, cât și extinderea sa sunt numite după avocatul rus Serghei Magnitsky, care a murit în închisoare la Moscova, în 2009. Înainte de arestarea sa, în 2008, pe baza acuzațiilor de fraudă, Magnitsky denunțase afaceri de corupție la nivel înalt. Peste 30 de oameni figurează în prezent pe așa-numita "listă Magnitsky", inclusiv două persoane ale căror nume sunt legate de asasinarea din 2004 a redactorului „Forbes“, Paul Klebnikov, la Moscova.
Chiar dacă sancțiunile "nu pot echivala cu o judecată reală în cazul unor infracțiuni precum tortura și crima, ele sunt preferabile unei impunități absolute, așa cum vedem în multe locuri azi", a declarat principalul susținător al legii, William Browder, prietenul și colegul lui Magnitsky, într-un interviu acordat CPJ în 2014.
Impunitatea este "o invitație la uciderea mai multor persoane”
Timp de aproape 10 ani, CPJ a militat puternic pentru a se face dreptate în cazul jurnaliștilor care au fost uciși în timpul exercitării profesiei, în condițiile în care, deși în anumite cazuri au existat condamnări importante, aceste decizii au fost puține și rare. Într-un an obișnuit, asistăm la doar câteva urmăriri judiciare, în timp ce crimele nerezolvate au ajuns la peste 275 în ultimul deceniu. De asemenea, potrivit cercetărilor efectuate de CPJ, obstrucționarea justiției poate lua o varietate de forme, de la interferența politică directă la existența unor instituții vulnerabile. Mulți dintre dintre cei în privința cărora se cunoaște sau se suspectează că au ucis jurnaliști sunt persoane care dețin puterea în comunitățile din care fac parte, distingându-se prin bogăție, putere politică sau ambele. Dacă pentru autorii lor nu există niciun cost, la nivel general impactul acestor crime este unul devastator, deoarece, așa cum remarca Frank La Rue, fostul raportor special al ONU pentru libertatea de exprimare, impunitatea este "o invitație la uciderea mai multor persoane, nu doar a altei persoane".
Traumele suferite de familiile îndoliate continuă, iar colegii jurnaliștilor uciși trebuie să lucreze sub amenințarea fricii, ceea ce pune piedici în calea circulației libere a informațiilor. Și nu doar în cazul crimelor autorii rămân nepedepsiți. Jurnaliștii care au fost închiși pe nedrept sau agresați trebuie să continue să trăiască știind că cei care i-au persecutat rămân în libertate. O lege Magnitsky la nivel mondial ar putea oferi un instrument prețios acestor victime. Dacă această legislație va reuși să se impună, SUA vor putea constitui o sursă de inspirație pentru alte țări.
Legea Magnitsky, şi în Canada
O lege Magnitsky se află acum pe agenda politică din Canada, iar membrii Parlamentului European au solicitat sancțiuni similare pentru cetățenii ruși. De asemenea, Comitetul Helsinki din Norvegia a lansat o campanie pentru ca această țară să adopte o legislație asemănătoare cu Global Magnitsky Act.
Sancțiunile nu pot înlocui însă dreptatea; ele nu pot oferi siguranță și demnitate victimelor, colegilor și membrilor familiei, așa cum ar face-o un proces și o condamnare corespunzătoare, dar pot descuraja atacurile asupra jurnaliștilor și alte încălcări ale drepturilor omului, argumentează Elisabeth Witchel.