Proiectul legislativ în care comunitatea gay își pune speranța în privința instituirii unui parteneriat civil care să țină loc de certificat de căsătorie și-a început aventura în Legislativ. Prima oprire - Comisia juridică din Senat. Forul a analizat marți documentul și a emis un raport de respingere legii cu șapte voturi „pentru“ și două abțineri. Inițiatorul proiectului, deputatul Remus Cernea, a afirmat, pentru a susține actul normativ, că ”parteneriatul civil este o instituţie necesară într-o societate democratică, pentru că există un număr mare de cetăţeni care convieţuiesc în baza sentimentelor. Peste 800.000 de persoane trăiesc în astfel de parteneriate de facto nerecunoscute de stat. Parteneriatul permite ca cei doi parteneri să încheie un contract pe baza căruia pot să îşi transfere moştenire, sunt protejaţi împotriva violenţei în familie, sunt consideraţi aparţinători. Un astfel de parteneriat civil este o soluţie care deja funcţionează în multe ţări europene”.
În tabăra opusă, care se pare că a și câștigat această primă bătălie, se află Biserica Ordodoxă (nicio surpriză, nu-i așa?). "Biserica Ortodoxă este împotriva acestei inițiative, care legiferează concubinajul. Noi susținem familia tradițională”, a spus preotul Veniamin Goreanu, care a ținut să reamintească de inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției pentru definirea căsătoriei ca uniune între femeie și bărbat.
Acesta este abia începutul parcursului legislativ al inițiativei lui Cernea, în condițiile în care Senatul este doar prima Cameră sesizată, decizia finală urmând a fi luată de Camera Deputaților.