Legea pensiilor, la reexaminare

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
“Animal politic”. Diversiuni băsesciene

Legea pensiilor, la reexaminare

Eveniment 08 Octombrie 2010 / 00:00 591 accesări

LA LOC COMANDA. Băsescu promulgă legea pensiilor, iar opoziţia declanşează acţiunea „suspendarea”. Un scenariu prin care mai mulţi oameni politici îl aşteptau pe şeful statului la cotitură pentru a-i da lovitura de graţie. Numai că acest scenariu nu s-a întâmplat. Surprize, surprize, şeful statului a ieşit, ieri, pe holurile Cotrocenilor şi a anunţat că nu promulgă Legea sistemului unitar de pensii publice şi că o retrimite Parlamentului, solicitând stabilirea vârstei standard de pensionare de la 65 la 63 de ani pentru femei. El a spus însă că, la nivelul Administraţiei prezidenţiale, a fost analizată legea, iar la articolul 53 alineatul 1 a constatat că se instituie vârsta standard de pensionare la femei şi bărbaţi la 65 de ani. „Sunt un susţinător fără rezerve al egalităţii de şanse, dar şi al egalităţii de tratament între femei şi bărbaţi”, a adăugat şeful statului. Preşedintele Băsescu a precizat, însă, că nu poate să nu analizeze realităţile socio-economice şi să constate că femeile au o situaţie mult mai grea decât bărbaţii. Numai că declaraţiile preşedintelui nu sunt decât diversiuni ieftine şi binecunoscute, doar pentru a-şi crea capital de imagine. Practic, dintr-o dată, preşedintelui i s-a făcut milă de femei, spunând că nu este corect ca acestea să se pensioneze la aceeaşi vârstă ca bărbaţii. Dar, acelaşi preşedinte afirma, în luna septembrie, de la tribuna Parlamentului, că egalizarea vârstei de pensionare între bărbaţi şi femei este o „directivă a UE şi ea trebuie respectată”. Mai mult, democrat liberalii au susţinut, la rândul lor, ideea preşedintelui, refuzând să fie adoptat un amendament al PSD prin care cerea ca femeile să iasă la pensie la aceeaşi vârstă cu cea a bărbaţilor. Şi, atunci, de ce a „abdicat” preşedintele de la ideea sa de „egalitate”? Sau de ce şeful statului nu a spus că femeile trebuie să se pensioneze mai devreme ca bărbaţii înainte ca Legea pensiilor să fie votată în Parlament? Poate că, prin decizia de ieri, şeful statului a dovedit că s-a temut ca nu cumva să fie declanşată campania de suspendare a sa.

RECTIFICARE LA „FRAUDĂ”. Altă teorie care arată că Băsescu a „întors-o ca la Ploieşti” a fost lansată de preşedintele PSD, Victor Ponta, care a spus că soluţia adoptată de preşedintele Traian Băsescu de a cere reexaminarea Legii pensiilor este cea corectă politic şi constituţional, menţionând că şeful statului a sancţionat implicit frauda din Parlament. El a precizat că gestul lui Traian Băsescu a avut ca scop tocmai nepromulgarea legii şi găsirea unei soluţii care să evite criza politică. Ponta a menţionat că nu se aştepta ca Traian Băsescu să numere deputaţii care au votat legea. „Decizia lui Băsescu este un succes comun al celor care au luat atitudine faţă de frauda din Parlament”, a spus Ponta. De asemenea, Victor Ponta a mai spus că PSD cere în continuare demisia Robertei Anastase de la conducerea Camerei Deputaţilor, precizând că nu poate fi vorba de rediscutarea şi revotarea Legii pensiilor sub patronajul acesteia. Liderul social democrat a mai afirmat că PSD cere numirea de către PDL, care are majoritatea parlamentară, a unui nou preşedinte al Camerei Deputaţilor pentru a dovedi atât pensionarilor, cât şi celorlalţi oameni că, indiferent de cât de importantă este funcţia pe care o ocupi, atunci când încalci legea trebuie să-ţi asumi responsabilitatea şi fapta lui Anastase nu poate rămâne nepedepsită.

Senatorul PSD de Constanţa Alexandru Mazăre: “Traian Băsescu rămâne acelaşi animal politic pe care îl cunoaştem. I-a fost frică să promulge legea, pentru că asta ar fi implicat demararea procedurilor de suspendarea din partea PSD şi se pare că-i e frică ca dracului de tămâie de acest vot din Parlament. Aşa că a preferat să întoarcă legea pentru un argument pe care chiar PSD-ul l-a susţinut împotriva lui Boc. Practic, ne-a dat nouă dreptate. Şi mai vreau să spun un lucru: exact cu un an în urmă, Traian Băsescu ne vorbea nouă în Parlament despre necesitatea legalizării vârstei de pensionare dintre femei şi bărbaţi. Iar acum, iată că se contrazice pentru a nu ştiu câta oară!”

PNL CERE MOŢIUNEA. La rândul lor, liberalii, prin Mihai Voicu, au afirmat că decizia preşedintelui privind legea pensiilor este un exerciţiu de imagine, încercând astfel să pozeze în apărătorul pensionarilor. Voicu a afirmat că Traian Băsescu susţinea recent în Parlament egalizarea vârstei de pensionare între femei şi bărbaţi, opinând că motivul retrimiterii legii în Parlament ar putea fi frica de suspendare. „Preşedintele îşi asumă astfel, în mod direct, frauda prin care această lege a fost aprobată în Parlament”, a declarat purtătorul de cuvânt al PNL, Mihai Voicu. Deputatul PNL a explicat că subiectul invocat de şeful statului pentru trimiterea legii spre reexaminare - vârsta de pensionare a femeilor - nu este singurul punct „cu probleme” din cuprinsul legii, subliniind că liberalii ar fi dorit să corecteze în special prevederile referitoare la modul de calcul al punctului de pensie şi cele care afectează pensiile militarilor. În fine, liberalii cer înteţirea demersurilor pentru moţiunea de cenzură.



12