Legea pensiilor, promulgată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea pensiilor, promulgată

Eveniment 19 Iulie 2007 / 00:00 914 accesări

După ce a declarat în faţa camerelor de luat vederi, la o oră de maximă audienţă, că nu va promulga legea pensiilor decît după ce Executivul îi va preciza sursele de finanţare, preşedintele Traian Băsescu a ales aseară aceeaşi cale de a anunţa că a semnat actul normativ, deşi scrisoarea de răspuns la solicitarea sa de fundamentare a acestei legi a fost semnată de doi miniştri "incompetenţi", după cum chiar el a spus. Băsescu a susţinut că motivele pentru care a promulgat legea vizează faptul că la 1 septembrie, trebuie să intre în vigoare o etapă de mărire a pensiilor, dar şi pentru că toate partidele parlamentare au votat această lege, ceea ce înseamnă, potrivit şefului statului, că asupra implicaţiilor ei există un consens. El a arătat că, în locul analizei economice solicitate, a primit un răspuns "încărcat de deziderate, de declaraţii politice", fără nicio fundamentare şi îşi menţine rezervele în ceea ce priveşte sursele de finanţare a aplicării acestei legi. În opinia sa, documentul pe care i l-au trimis cei doi miniştri nu este decît o “abordare diletantistă, care arată lipsă de responsabilitate”. Mai mult, Băsescu a acuzat Guvernul de laşitate în legătură cu fundamentarea creşterii pensiilor, dar… l-a invitat la colaborare, precizînd că această creştere a pensiilor se poate realiza fără ca dezvoltarea ţării să fie „stopată, blocată sau diminuată”, doar dacă Executivul va aplica de urgenţă măsuri de reformă structurală, mai precis reducere de cheltuieli publice. El s-a arătat nemulţumit că premierul Călin Popescu Tăriceanu nu şi-a asumat documentul. În scrisoarea Executivului, transmisă preşedintelui Băsescu se arată că asumarea deciziei politice de majorare a pensiilor este atributul instituţional al Guvernului, care răspunde în faţa Parlamentului, instituţie care a aprobat deja această creştere.

Replicile în urma declaraţiilor şefului statului nu au întîrziat să apară:

Ministrul Economiei şi Finanţelor, Varujan Vosganian: “Băsescu nu a dorit majorarea pensiilor, dar a fost obligat să promulge legea. Orice om de bună credinţă îşi pune întrebarea: dacă are îndoieli serioase, de ce a promulgat legea?”

Ministrul Muncii, Paul Păcuraru: ”Declaraţia lui Băsescu era previzibilă, pentru că trebuia să se războiască cu Guvernul. Dacă preţul creşterii pensiilor a constat în denigrarea mea şi a lui Vosganian, atunci mă bucur că s-a întîmplat aşa.”

Preşedintele PSD, Mircea Geoană: “România şi pensionarii ar fi putut fi scutiţi de teatrul ieftin, jucat de şeful statului în ultima vreme în privinţa acestui proiect legislativ. Băsescu nu a dorit să promulge legea imediat după ce aceasta a fost aprobată de Parlament, doar pentru că era un proiect iniţiat de PSD. Problema pensiilor a fost transformată, atît de către Traian Băsescu, cît şi de Guvern, într-o continuare a războiului politic între cele două Palate. Pe de altă parte, mă preocupă perseverenţa cu care preşedintele încearcă să creeze tensiuni şi clivaje între generaţii, între pensionari şi populaţia activă. Un preşedinte ar trebui să unească şi să nu dezbine. Atitudinea arătată de Băsescu după promulgarea legii este una dăunătoare."

Preşedintele Camerei Deputaţilor, Bogdan Olteanu: “Din nefericire, de această dată, declaraţiile lui Traian Băsescu nu mai lovesc în Guvernul pe care îl urăşte atît, ci în credibilitatea economică a României. Este o lovitură pe care Traian Băsescu o dă ţării pe care ar trebui să o reprezinte şi este o grea răspundere pe care şi-o asumă.”



12