Primarii, viceprimarii, președinții și vicepreședinții de consilii județene își vor lua adio de la pensii speciale. Cel puțin deocamdată. Asta deoarece Curtea Constituţională a României (CCR) a decis, miercuri, că legea privind pensiile speciale pentru aleșii locali este neconstituțională, admiţând astfel sesizarea înaintată de Guvern. Legea va intra din nou în dezbaterea Parlamentului, pentru a pune în acord decizia magistraţilor cu actul normativ. Guvernul a sesizat, în 26 decembrie, Curtea Constituţională, precizând că legea pensiilor speciale pentru aleși încalcă mai multe articole din Constituție. „Se instituie un regim special de privilegii pentru anumiți aleși locali”, a precizat Guvernul. Reprezentanții Executivului au mai spus că, în forma adoptată, există cel puţin 16.300 de potenţiali beneficiari ai legii. „Efortul bugetar în 2016 pentru aceste pensii speciale se ridică la 469 milioane de lei. În urma impozitării acestor sume, deficitul bugetar rezultat este de 395 milioane de lei”, mai menţionează sursa citată.
CE SPUN PRIMARII? La anunțul că nu vor mai beneficia de o indemnizație lunară după împlinirea vârstei de pensionare pentru perioada petrecută în administrația publică locală, aleșii din teritoriu au luat foc. Mai mulți primari din județul Constanța au spus că este o discriminare, în condițiile în care președintele Klaus Iohannis a promulgat legea prin care deputații și senatorii vor beneficia de pensii speciale. „De ce parlamentarii au dreptul, iar noi nu? Avem răspundere mare și obligații în fața cetățenilor din comunitățile noastre, în schimb deputații și senatorii fac numai legi strâmbe și își acordă tot felul de privilegii. În aceste condiții, să vină ei să scoată oamenii la vot în campania electorală pentru parlamentare”, a spus primarul comunei Mihai Viteazu, Gheorghe Grameni. El a precizat că, în principiu, nu este de acord cu aceste privilegii, dar guvernanții și parlamentarii ar trebui să țină cont de faptul că primarii, în special cei de comună, au salarii de mizerie. „Vrem sporuri și drepturi la fel cum au funcționarii publici”, a punctat Grameni. Pe aceeași lungime de undă este și edilul orașului Eforie, Ovidiu Brăiloiu, care spune că „primarul e servitorul de serviciu al României”. „La răspundere suntem primii, dar la drepturi ultimii”, a spus Brăiloiu. În timp ce edilii țipau că sunt discriminați, onor președintele CCR, Augustin Zegrean, declara cu nonșalanță că va depune o cerere pentru a primi pensie specială, în condițiile în care el a fost atât senator din partea FSN, cât și deputat din partea Partidului Democrat. Cu alte cuvinte, lui Zegrean îi convine faptul că va beneficia de privilegii, în schimb, când vine vorba de primari, acesta spune „nu“.
PSD nu renunță!
Vicepreşedintele Camerei Deputaților, deputatul PSD Florin Iordache, a declarat că articolele pe care CCR le-a stabilit ca fiind neconstituţionale din legea privind pensiile speciale ale aleşilor locali vor fi analizate şi vor fi puse în acord cu decizia Curţii. El a precizat că, cel mai probabil, subiectul se va afla şi pe agenda reuniunii conducerii social democrate de săptămâna viitoare, de la Sinaia. În schimb, liberalii au anunțat că vor vota împotriva acestei legi, așa cum au făcut-o și prima dată. Oare cum vor primi edilii PNL mesajul conducerii centrale a partidului?
Citește și: