Legea pensiilor stârneşte nemulţumiri profunde

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
România. Frământări

Legea pensiilor stârneşte nemulţumiri profunde

Eveniment 11 Februarie 2010 / 00:00 1338 accesări

Guvernul a avizat, în şedinţa de ieri, proiectul de lege privind sistemul unitar de pensii publice, urmând ca documentul să fie transmis Parlamentului spre dezbatere prioritară. Premierul Emil Boc a arătat că legea este necesară pentru a se asigura plata în continuare a pensiilor, arătând că menţinerea actualului sistem va conduce la situaţia în care, peste puţini ani, România va trebui să împrumute miliarde de euro pentru a plăti pensiile, fără a exista garanţii că tinerii vor beneficia de sprijinul statului la vârsta ieşirii la pensie. Boc a amintit totodată că noua lege elimină acordarea abuzivă a pensiilor de invaliditate.

RECALCULARE. Recalcularea pensiilor speciale va afecta doar 15% din totalul celor aprox. 180.000 beneficiari, prin scăderea în principal a pensiilor mai mari de 3.000 lei, iar pentru ceilalţi pensionari nu vor fi operate diminuări, deoarece pensia nu depăşeşte valoarea contribuţiei, a afirmat premierul Boc. El a arătat că în prezent sunt 5,8 milioane de pensionari. Şi ministrul Muncii, Mihai Şeitan, a arătat că din simulările efectuate până în prezent pe cazuri multiple din armată, poliţie şi servicii au indicat că pensiile în sumă de până la circa 30 milioane lei vechi vor fi menţinute în urma recalculării. \"Cei din sistemul armatei, poliţiei şi servicii speciale care au pensii de peste 30 milioane lei vechi, cu cât pensia este mai mare în urma acestei recalculări, scăderea este mai mare. Sunt câteva cazuri în armată şi poliţie care sar de 100 milioane lei vechi, iar în cazul acela sunt scăderi mai importante. Dacă pensia este, de exemplu, de 50 milioane lei vechi, rezultatul simulării este de 45 milioane lei vechi\", a spus Şeitan. El a arătat totodată că pot fi acceptate şi situaţii dincolo de legea sistemului unitar de pensii, pentru recunoaşterea unor merite excepţionale în forma unor rente viagere, de exemplu, altele în afara sistemului de pensii.

MILITARI. Ministerul Apărării (MApN) va face toate demersurile în Parlament pentru ca proiectul legii unice a pensiilor să fie modificat, astfel încât pensiile militarilor să nu fie diminuate, au declarat, ieri, oficiali din MapN. Mai mulţi militari în rezervă susţin, însă, că o dată cu recalcularea pensiilor ar putea rămâne cu un sfert din veniturile pe care le au în prezent. Ca măsură extremă, militarii propun demisia în grup din Armată.

MAGISTRAŢI. Peste 7.800 de pensionari magistraţi, diplomaţi, parlamentari, inspectori ai Curţii de Conturi şi personal aeronautic beneficiază în prezent de pensii de serviciu instituite prin legi speciale, cuantumul mediu al unei astfel de pensii pornind de la minimum 2.728 lei şi urcând până la 9.164 lei lunar.



12