Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, promulgată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, promulgată

16 Ianuarie 2017 / 13:41 509 accesări
Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe

Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul pentru promulgarea Legii privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, informează luni Administrația Prezidențială.

Pe 5 ianuarie, Camera Deputaților a adoptat, în calitate de for decizional, proiectul de lege privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe în vacanța parlamentară.

Potrivit prevederilor, Guvernul va putea emite ordonanțe simple în vacanța parlamentară în domeniile: finanțe publice și economie; administrație publică și dezvoltare regională; sănătate, muncă și protecție socială; fonduri europene; educație și cercetare; agricultură și dezvoltare rurală; turism; antreprenoriat și mediul de afaceri; mediu; comunicații și societatea informațională; prorogarea sau modificarea unor termene prevăzute în acte normative cu putere de lege.

Pe 6 ianuarie, PNL, USR și PMP au contestat legea pe motiv că aceasta nu respectă rigorile constituționale.

CCR a decis, pe 12 ianuarie, că este constituțională Legea privind abilitarea Guvernului de a emite ordonanțe, după ce a respins sesizarea formulată de 88 de deputați PNL, USR și PMP.

"Am respins obiecția de neconstituționalitate ca fiind neîntemeiată. Soluția este în consensul practicii noastre obișnuite în această materie. Dar, nu practica ne-a determinat să dăm această soluție, ci faptul că sunt neîntemeiate criticile. Criticile în ceea ce privește regulamentul — că nu s-au respectat zilele și orele prevăzute acolo — nu sunt chestiuni de constituționalitate și nu sunt chestiuni pe care să le verifice Curtea Constituțională. Pentru noi, ar fi o chestiune de neconstituționalitate prevederea din regulament (al Camerei Deputaților — n.r.) care nu asigură o dezbatere sau aplicare a legii și Constituției în spiritul ei. În ceea ce privește celelalte critici — că ar fi fost abordate probleme de lege organică — nici acestea nu sunt întemeiate, pentru că, din cuprinsul proiectului de lege, nu rezultă că s-ar dori abordarea unor asemenea chestiuni sau mai ales că Guvernul nu ține cont de chestiunea constituțională de a aborda domeniul legii organice", a precizat președintele CCR, Valer Dorneanu, la acea dată.

Tot luni, șeful statului a semnat decretul pentru promulgarea Legii privind aprobarea OUG nr. 44/ 2016 pentru modificarea și completarea Legii nr. 334/ 2006 privind finanțarea activității partidelor politice și a campaniilor electorale.

Taguri articol


12