Legea privind funcţionarea CSM, adoptată cu scandal în Senat

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legea privind funcţionarea CSM, adoptată cu scandal în Senat

Politică 21 Decembrie 2017 / 12:44 2001 accesări

Plenul Senatului a adoptat joi, în calitate de for decizional, cu 81 voturi ”pentru” (PSD, ALDE, UDMR) şi 28 voturi ”împotrivă” (PNL, USR), proiectul de modificare a legii 317/2004 privind funcţionarea CSM, fără modificări semnificative faţă de forma aprobată de comisia specială. Inspecţia Judiciară a rămas în subordinea Consiliului Superior al Magistraturii, informează news.ro. ”Cu 81 de voturi pentru, 28 împotrivă şi o fluierătură, proiectul de lege a fost adoptat”, a anunţat preşedintele de şedinţă Claudiu Manda rezultatul votului pe modificările legii 317/2004, după ce senatorii USR au fluierat pe tot parcursul procedurii de vot. ”Vă rog să votaţi, nu să fluieraţi”, le-a atras atenţia, anterior, Manda senatorilor USR.

Comisia parlamentară specială pentru legile justiţiei a adoptat marţi cu 12 voturi ”pentru” şi 2 voturi ”împotrivă” un raport de admitere la legea 317/2004 privind funcţionarea CSM. Dezbaterile din comisie asupra modificării legii privind funcţionarea CSM au durat puţin peste o oră. Comisia nu a adus modificări semnificative faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor. Deşi PSD a anunţat în repetate rânduri că intenţionează transformarea Inspecţiei Judiciare într-o instituţie independentă, aceasta a rămas în continuare în subordinea CSM, aşa cum prevede legea în vigoare.

Legea privind funcţionarea CSM este ultima din pachetul celor trei legi ale Justiţiei modificate în procedură de urgenţă accelerată în Parlament. Celelalte două acte normative, legea privind statutul judecătorilor şi procurorilor şi legea privind organizarea judiciară, au fost adoptate deja de Senat zilele trecute.

Legea privind organizarea judiciară a fost adoptată miercuri de Senat, cu 80 voturi ”pentru”, 28 de voturi ”împotrivă” şi o abţinere, fără ca în plen să fie făcută vreo modificare în plus faţă de varianta votată în comisia specială. Comisia specială adoptase raportul de admitere al legii cu o seară înainte.

Singurele modificări semnificative aduse actului normativ faţă de forma adoptată de Camera Deputaţilor au fost în ceea ce priveşte secţia specială pentru investigarea magistraţilor, care a primit puteri sporite faţă de varianta adoptată de Camera Deputaţilor.



12