Odatã cu intrarea în vigoare a noului pachet legislativ privind igiena şi siguranţa produselor alimentare, începînd cu 1 octombrie, operatorii români în domeniu vor fi obligaţi sã se alinieze la standardele europene. Potrivit Autoritãţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), prin implementarea sistemului HACCP (Analiza Riscurilor şi Punctele Critice de Control), agenţii economici trebuie sã asigure igiena în spaţiile de comercializare a pîinii, dar şi condiţii optime în maşinile care transportã mãrfurile. De asemenea, operatorii au obligaţia de a asigura toate fluxurile de producţie, începînd de la personal, materii prime şi produsele finite, pînã la ambalaje, astfel încît pîinea sã fie delimitatã de eventualele impuritãţi.
Specialiştii ANSVSA susţin cã, din cele 8.300 de brutãrii existente în prezent, mai mult de jumãtate se vor închide în scurt timp, deoarece nu se respectã normele igienico-sanitare impuse de legislaţia europeanã, urmînd ca din aceastã sãptãmînã, inspectorii sanitar - veterinari sã demareze controalele specifice. Pe de altã parte, nici în industria de procesare a cãrnii lucrurile nu stau mai bine. Producãtorii din domeniu susţin cã peste 60% din firmele care activeazã în acest sector ar trebui închise. Pentru a prezenta noile reglementãri de igienã, Biroul TAIEX al Direcţiei Generale pentru Extindere din cadrul Comisiei Europene, în colaboare cu ANSVSA, va organiza, în perioada 3-4 octombrie, la Sinaia, un seminar privind aplicarea în practicã a noului pachet legislativ de igienã. În cadrul întîlnirii, experţii europeni vor prezenta modul în care aceste reglementãri au fost implementate în state precum Belgia, Marea Britanie, Olanda, Danemarca şi Germania.