Plenul Senatului a adoptat luni legea privind împrumutul de 150 de milioane de euro acordat de România Republicii Moldova, admiţând parţial cererea de reexaminare trimisă Parlamentului de preşedintele Klaus Iohannis și păstrând articolul privind impunerea de condiții Chișinăului.
Legea a fost adoptată după dezbateri în plenul Senatului cu 68 de voturi "pentru" şi un vot "împotrivă" în forma adoptată de Camera Deputaţilor. În timpul dezbaterilor, mai mulţi senatori au susţinut că România nu poate impune condiţii Republicii Moldova pentru a acorda împrumutul, aşa cum a cerut preşedintele, însă raportul Comisiei de buget, care prevedea eliminarea condiţiilor, a fost respins.
Fostul ministru al Finanţelor Publice, senatorul Eugen Teodorovici, care a semnat acordul la Chişinău, a spus în timpul dezbaterilor din plen că România nu poate să impună condiţii pentru că nu este "normal şi corect" şi că Republica Moldova trebuie să respecte angajamentele luate faţă de Comisia Europeană şi faţă de Fondul Monetar Internaţional.
Senatorii intenţionau să elimine un articol prin care notificarea şi confirmarea îndeplinirii măsurilor şi condiţionalităţilor necesare eliberării tranşelor se face prin schimb de scrisori aprobat prin hotărâre de Guvern, însă raportul comisiei sesizate în fond a fost respins în plen.
Senatorul Cristiana Anghel a cerut reluarea votului pentru că mai mulţi senatorii au înţeles că votează renunţarea la condiţii. Ioan Chelaru, preşedintele de şedinţă, a precizat că senatorii au votat admiterea în parte a cererii de reexaminare trimisă de preşedintele României.