Președintele Klaus Iohannis a trimis vineri Parlamentului, spre reexaminare, Legea privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, solicitând reanalizarea conținutului acesteia, printre altele sub aspectul organizării și funcționării institutului, a raporturilor sale cu Senatul și a modului în care gestionează fondurile publice.
"Legea privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului prevede înființarea institutului menționat ca instituție publică de interes național, cu personalitate juridică, finanțată din venituri proprii și din subvenții acordate de la bugetul de stat, prin bugetul Senatului României. În forma transmisă la promulgare, Legea privind înființarea Institutului de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului necesită însă reanalizarea conținutului normativ al acesteia de către Parlament sub aspectul organizării și funcționării Institutului, a categoriilor de personal ce își desfășoară activitatea în cadrul acestuia, a raporturilor funcționale cu Senatul, precum și cu privire la patrimoniul și modul în care Institutul gestionează fondurile publice care urmează a-i fi atribuite", se arată în cererea transmisă Legislativului.
Șeful statului consideră că, având în vedere modul de finanțare a cheltuielilor curente și de capital ale institutului, parțial asigurat prin bugetul Senatului României, trebuie clarificată natura juridică a Institutului, precum și raporturile funcționale dintre acesta și Camera superioară a Parlamentului.
"Lipsa oricăror reguli cu privire la controlul ce trebuie realizat de instituția de tutelă (Senatul) asupra activității Institutului — cu privire la organizarea și funcționarea acestuia, cu privire la categoriile de personal care își desfășoară activitatea în cadrul Institutului, precum și cu privire la patrimoniul și modul în care acesta gestionează fondurile publice care urmează a-i fi atribuite — generează insecuritatea raporturilor juridice de natură să afecteze principiul stabilității normei juridice", susține Iohannis.
Președintele afirmă, de asemenea, că unele dintre dispozițiile legii sunt "lipsite de claritate și precizie" și "de natură să afecteze aplicabilitatea noului act normativ". În acest sens, Klaus Iohannis semnalează că legea nu prevede modalitatea concretă și legală de alegere/ numire a organelor de conducere și nu stabilește nici numărul exact al tuturor membrilor Consiliului științific.
"În același sens, al unei imprecizii în reglementare, art. 6 stabilește numărul maxim de posturi, fără să stabilească și natura juridică a personalului ce poate fi angajat în cadrul Institutului: funcționari publici, personal contractual, alte categorii de personal. Art. 7 alin. (1) — care face referire la cheltuielile curente și de capital ale Institutului ce pot fi finanțate și din subvenții de la bugetul de stat — nu este corelat cu dispozițiile art. 8 — care prevede că finanțarea cheltuielilor se realizează de la bugetul de stat, fără să se menționeze categoria acestor cheltuieli", precizează șeful statului în cererea trimisă Parlamentului.
Totodată, Iohannis apreciază că, în luarea deciziei de înființare a unui Institut de Studii Avansate pentru Cultura și Civilizația Levantului, Parlamentul ar trebui să consulte Academia Română, în calitatea pe care acest din urmă organism îl are de "for național de consacrare științifică și culturală".