Curtea Constituţională a României a decis miercuri că ordonanţa privind plagiatele şi şcolile doctorale, în forma adoptată de Parlament, este neconstituţională.
Legea de adoptare a Ordonanţei de Urgenţă privind plagiatele este neconstituţională, a decis, miercuri, Curtea Constituţională, admiţând sesizările PNL şi ale Guvernului. Preşedintele Curţii Constituţionale, Valer Dorneanu, a anunţat decizia CCR.
El a precizat că rămâne în vigoare Ordonanţa de urgenţă aşa cum a fost adoptată de Guvern, fiind declarată neconstituţională legea adoptată de Parlament.
Contestaţiile au fost depuse în luna octombrie, după adoptarea legii de către Parlament. Textul OUG a fost modificat de parlamentari în două rânduri: o dată după ce Ordonanţa a ajuns în Parlament, iar a doua oară după ce preşedintele Klaus Iohannis a retrimis-o spre reexaminare celor două Camere.
Liberalii au anunţat că sesizarea lor ţine de nerespectarea regulamentului la adoptarea în plen a OUG, a precizat în octombrie liderul deputaţilor liberali, Eugen Nicolăescu.
Un alt motiv de neconstituționalitate subliniat de PNL este încălcarea principiului bicameralismului, rezultat tot din jurispridența CCR, care în deciziile sale a statuat că în ”camera decizională nu poate fi modificat substanţial obiectul de reglementare a iniţiativei legislative” pentru a nu fi ”deturnat de la finalitatea sa”. ”Analiza amendamentelor depuse la Senat evidențiază faptul că reglementarea a căpătat alt conținut juridic față de cel rezultat din dezbaterea primei camere sesizate. Au fost introduse 18 amendamente noi care nu au fost înregistrate și discutate în Camera Deputatilor și care modifică competența, în tot sau in parte, unor instituții din domeniul educației naționale (ARACIS, CNATDCU) diminuându-le capacitatea decizională”, se arată în sesizarea PNL.
Votul dat în Senat asupra legii privind școlile doctorale și plagiatul a fost dur criticat atât de președintele Iohannis, cât și de prim-ministrul Dacian Cioloș, iar șeful CNATDCU și-a dat demisia din funcție.