Legea salarizării, corectată de sindicalişti

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Ca la noi, la nimeni. Greşeli flagrante în lege

Legea salarizării, corectată de sindicalişti

Social 07 Ianuarie 2010 / 00:00 730 accesări

• GREŞELI ÎN LEGE • Liderii marilor confederaţii sindicale au descoperit că, din cauza unor \"disfuncţionalităţi\", îndelung trâmbiţata lege unică a salarizării nu este aplicabilă în totalitate şi, deci, nu are cum să fie luată în considerare ca intrând în vigoare de la 1 ianuarie. „Disfuncţionalităţile” menţionate de sindicalişti se referă la faptul că mai multe ocupaţii nu se regăsesc în grila de salarizare şi că există diferenţe foarte mari între funcţii, fişele unora dintre acestea fiind greşit completate. Liderii sindicali au decis ca, până vineri, să discute cu diverşi experţi pentru clarificarea modului de aplicare a legii în 2010. \"Din punctul nostru de vedere trebuie o reanalizare a tuturor coeficienţilor aplicaţi pentru că există disfuncţionalităţi pe grila de ierarhizare între funcţii care au responsabilitate mai mare, precum şi disfuncţionalităţi între acelaşi tip de funcţii între sectoare bugetare, care au evoluţie în carieră şi care au coeficienţi diferiţi\", a declarat, ieri, preşedintele Cartel Alfa, Bogdan Hossu.

• PRIMA ÎNTÂLNIRE • Declaraţia a fost făcută cu ocazia primei întâlniri a comisiei alcătuite din specialişti ai ministerelor şi reprezentanţi ai confederaţiilor sindicale reprezentative la nivel naţional. Modificările legii ar urma să fie făcute în urma expertizei din partea unor specialişti ai institutului Ministerului Muncii, dar şi a altor experţi. Liderul sindical a mai menţionat că au fost deja stabilite mai multe întâlniri, începând de ieri şi până vineri, cu diferitele sectoare bugetare. La aceste întâlniri ar urma să participe diferiţi experţi ai ordonatorilor de credite, sindicatele şi federaţiile sindicale din domeniul respectiv pentru clarificarea modului de aplicare a legii de salarizare pentru 2010. \"Sunt o serie de funcţii, ocupaţii care nu se regăsesc în grilele de salarizare şi care trebuie completate. Legea nu este în totalitate aplicată\", a mai spus Hossu. El a oferit ca exemplu domeniul cercetării, care nu are coeficienţi asemănători cu cei din învăţământul superior. \"De exemplu bibliotecarii şi ocupaţiile din domeniul asistenţei sociale nu se regăseau în grilele existente azi (miercuri - n.r.) în legea actuală\", a mai spus Hossu. Liderul sindical a amintit şi de problema distribuirii pe coeficientul 1 - 12 a funcţiilor de execuţie şi a funcţiilor de ocupaţie \"care nu se întretaie şi, în acelaşi timp, funcţiile de execuţie sunt prea comprimate în această structură de grilă\".

• CE PRESUPUNE REÎNCADRAREA? • Hossu a adăugat că \"salariile rămân îngheţate, mai puţin pentru cei care au sub 705 lei, dar în acelaşi timp rămân o mulţime de întrebări legate de persoanele care trebuie reîncadrate, de evoluţia lor în carieră, care vor fi lămurite în următoarea perioadă\". El a mai explicat că reîncadrarea nu presupune afectarea salariului, ci se referă la poziţiile în sistemul actual de grilă pe care vor fi reaşezate persoanele care ocupă aceste funcţii.



12