Legea salarizării intră în Parlament. Cei din Justiție, printre avantajați

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Salarii mărite până în 2022

Legea salarizării intră în Parlament. Cei din Justiție, printre avantajați

Politică 21 Mai 2017 / 16:07 1420 accesări

După îndelungi dezbateri, consultări și promisiuni, Legea salarizării bugetarilor va intra, în final, în Parlament. Mai exact, legea va ajunge luni, 22 mai, în plenul Senatului. Printre cei mai avantajați bugetari se numără cei din Justiție, care beneficiază de creșteri salariale substanțiale. Însă salariile vor fi mărite treptat, în decursul următorilor cinci ani.

După îndelungi dezbateri, consultări și promisiuni, Legea salarizării bugetarilor va intra, în final, în Parlament. Mai exact, legea va ajunge luni, 22 mai, în plenul Senatului. În forma actuală, proiectul de act normativ prevede ca, până în 2022, judecătorii, procurorii, dar şi personalul auxiliar şi de probaţiune să beneficieze de măriri de salarii. Practic, un judecător cu grad suficient de mare încât să îi permită să analizeze dosarele depuse la Înalta Curte de Casație și Justiție și cu o vechime de peste 20 de ani va avea o indemnizaţie de 26.250 de lei în 2022, iar un magistrat cu acelaşi grad, dar cu vechime cuprinsă între 15 - 20 de ani va avea venituri cuprinse între 23.143 şi 24.300 de lei. Judecătorii care au gradul necesar pentru a analiza dosarele depuse la Curțile de Apel și au mai mult de şase ani vechime vor avea indemnizaţii cuprinse între 17.900 şi 23.000 lei, în funcţie de anii de experienţă. De valoarea maximă a indemnizaţiei vor beneficia magistrații cu gradul menționat anterior care au o vechime de peste 20 de ani. În prezent, un judecător de Curte de Apel cu vechime de peste două decenii are un salariu de 15.754 de lei.

CE SALARII VOR PRIMI JUDECĂTORII CIVILI ȘI MILITARI

În ceea ce-i priveşte pe judecătorii din cadrul secțiilor civile şi militare ale Tribunalelor, indemnizaţiile vor porni de la 11.900 de lei, cât este în prezent venitul unui magistrat cu experienţă de peste cinci ani. În 2022, valoarea indemnizației pentru cei de la secțiile militare și civile va ajunge la 19.850 de lei. De asemenea, un judecător cu peste 20 de ani vechime va avea o indemnizaţie de 22.500 de lei. Magistraţii cu grad de judecătorie, începători, vor avea salarii de până la 12.500 de lei, iar auditorii de justiţie, în funcţie de anul de studiu, vor primi între 6.500 şi 7.200 de lei. Procurorii de la Parchetul General, cu peste 20 de ani vechime și spor pentru titlu de doctor, vor avea indemnizaţii ce vor creşte de la 23.300 de lei la 25.000 de lei. Cei de la Parchetele de pe lângă Curţile de Apel cu vechime între 6 şi 10 ani vor avea venituri ce vor creşte de la 13.000 la 19.000 lei. De asemenea, procurorii parchetelor de pe lângă tribunale vor ajunge, în funcţie de vechime, de la salarii de 12.000 de lei la aproape 19.000 de lei.

MĂRIRI ȘI PENTRU GREFIERI ȘI CONSILIERII DE PROBAȚIUNE

Personalul auxiliar şi de probaţiune va beneficia, de asemenea, de măriri salariale. Un grefier cu funcţie de conducere sau director de departament IT va beneficia de o creştere de până la 61%. Un inspector de probaţiune gradul I va avea o creştere salarială, până în 2022, cuprinsă între 12% şi 13 % , în funcţie de vechime, iar inspectorii de gradul II vor beneficia de măriri cuprinse între 13% şi 16 %. Consilierii de probaţiune vor avea măriri chiar şi de 50%, iar debutanţii, până la 85%. Comisia de Muncă din Senat a adoptat joi, cu 6 voturi „pentru”, un vot „împotrivă” şi 4 abţineri, raportul favorabil la proiectul Legii salarizării, după trei zile de dezbateri. Proiectul de lege va intra, luni, în plenul Senatului, pentru dezbatere şi vot final. Dacă senatorii vor ajunge la un consens și nu vor retrimite legea în comisii, proiectul va ajunge la Camera Deputaţilor, care este for decizional în acest caz. Ultimul cuvânt îi aparține, însă, președintelui Klaus Iohannis, care va trebui să o promulge. Dacă lucrurile se vor mișca suficient de repede, legea va intra în vigoare la 1 iulie, potrivit declaraţiilor politice făcute de majoritatea parlamentară şi de liderii PSD.



12