Ministrul Turismului, Elena Udrea, a declarat, ieri, la Mangalia, într-o conferinţă de presă, la Bursa de turism a Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc (FPTR), că legea turismului este aproape gata şi va intra în dezbatere publică începînd de săptămîna viitoare. Legea turismului aduce mai multe noutăţi, printre care atribuirea unor competenţe suplimentare Ministerului Turismului. Elena Udrea a declarat, în mai multe rînduri, că Ministerul ar trebui să aibă posibilitatea să amendeze operatorii din domeniu. Potrivit proiectului, controalele din oficiu realizate de diverse instituţii ar trebui realizate la începutul sezonului, rămînînd ca, pe parcursul acestuia, să se verifice doar agenţii economici împotriva cărora au fost înregistrate sesizări. “Încercăm să avem un turism atractiv, care ţine de urbanism, preţuri, servicii, oferte de agrement, forţă de muncă calificată, de care avem nevoie”, a spus Udrea. Ministrul a adăugat că legea turismului este concepută pe baza consultărilor cu agenţii economici care îşi desfăşoară activitatea în domeniu. În ceea ce priveşte plajele, Udrea a menţionat că trebuie găsite soluţii pentru ca, din 2010, toate plajele să ajungă la hotelieri, deoarece în acest sezon au existat porţiuni administrate de alţi operatori, acestea nefiind prea bine amenajate. „Plajele care au fost la hotelieri au fost mai bine amenajate decît celelalte”, a afirmat Elena Udrea.
Plan pentru sud
Elena Udrea a afirmat că zona de sud a litoralului va deveni mai atractivă pentru turiştii români şi străini dacă vor fi efectuate investiţii şi statul se va implica mai mult pentru sprijinirea iniţiativelor private. „Ministerul Turismului şi Primăria Mangalia au realizat un studiu împreună cu Institutul Naţional de Cercetare şi Dezvoltare în Turism prin care se propune, începînd din acest an, o serie de dezvoltări, de investiţii, de reorganizări, de restructurări urbanistice pentru sudul litoralului, pentru că nu este aşa cum ar trebui să fie şi este păcat pentru resursele pe care le avem aici în sud, e păcat că unii vin şi fac investiţii, iar în jur, din păcate, efortul statului nu este conjugat astfel încît să-i sprijine pe cei care vin din mediul privat şi îşi investesc resursele în turismul din sudul litoralului”, a afirmat Udrea. Ea a spus că într-o primă fază trebuie readuşi în sudul litoralului turiştii care preferau zona respectivă în anii \'90. Udrea consideră că lipsa unei infrastructuri adecvate este o altă problemă care duce la micşorarea numărului de turişti pe litoral: „În Legea turismului am introdus un articol prin care spunem că, anual, Ministerul Turismului şi Ministerul Transporturilor elaborează o listă a drumurilor care duc către destinaţii turistice care trebuie reabilitate sau construite. Turism fără infrastructură nu se poate face”.
Udrea vrea o singură bursă pentru litoral din 2010
Reprezentanţii FPTR susţin că tarifele la cazare pe litoral pentru sezonul 2010 nu vor creşte, fiind posibilă chiar o reducere a preţurilor între 5 şi 12% la unele hoteluri. Preşedintele Federaţiei Patronatelor din Turismul Românesc, Daniel Vasilescu, a precizat că valoarea tarifelor pentru sezonul estival 2010 ar putea fi cuprinsă între 200 şi 550 de lei pe zi de persoană, în plin sezon. La Bursa de turism de la Mangalia participă reprezentanţi din peste 80 de structuri de cazare din sudul litoralului. Întrebată dacă i se pare normal ca, la interval de numai cîteva zile, să se desfăşoare două burse de turism, ţinînd cont de faptul că vineri începe “Bursa Litoral - Delta Dunării 2010”, organizată de Asociaţia Litoral - Delta Dunării, ministrul Elena Udrea a spus că recomandă, pe viitor, comasarea celor două burse, iar Asociaţia Litoral şi FPTR să ajungă la o înţelegere. Contactată telefonic, preşedintele Asociaţiei Litoral - Delta Dunării, Corina Martin, a precizat că litoralul trebuie să aibă o singură bursă de contractare, organizată de Asociaţia Litoral - Delta Dunării, „aşa cum astfel de burse sînt organizate de asociaţii de profil din Braşov, Bucovina, Maramureş, Sibiu”.