Legea “Udrea”, blocată de deputaţi

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Turism : Împotriva centralizării

Legea “Udrea”, blocată de deputaţi

Eveniment 05 August 2011 / 00:00 1111 accesări

LEGE CU DEDICAŢIE. Dezbaterile asupra Legii turismului au continuat şi ieri la şedinţa Comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Camerei Deputaţilor care s-a desfăşurat în staţiunea Neptun. După ce, miercuri, reprezentanţii Ministerului Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT), iniţiatorul acestui proiect de lege, şi-au demonstrat “priceperea”, susţinând o serie de prevederi introduse în lege care se contrazic cu actele normative în vigoare, ieri, aceiaşi reprezentanţi ai MDRT au demonstrat că nu fost trimişi acolo pentru a pune bazele unei Legi a turismului aplicabilă, ci pentru a răspunde unor comenzi politice venite de la vârful ministerului. În forma ei iniţială, Legea turismului era structurată pe capitole dedicate fiecărui segment de turism consacrat (litoral, montan, balneoclimateric, cultural şi agroturism). Discuţiile pe acest proiect de lege cu asociaţiile patronale nu au contat absolut deloc pentru MDRT, care a trimis Senatului o altă formă a proiectului de lege, adoptată fără prea multe comentarii, şi cu respingerea a sute de amendamente menite să facă Legea aplicabilă, venite din partea senatorilor Opoziţiei. Având în vedere că parlamentarii doresc ca prima Lege a turismului să reprezinte ghidul acestei activităţi extrem de importante în economia naţională, ieri, deputatul PSD Antonella Marinescu a solicitat revenirea la capitolele dedicate fiecărui segment. “Acest proiect de Lege, aşa cum este el acum la comisie, pot spune că este dedicat turismului de litoral, pentru că avem numai acest capitol. Unde sunt turismul montan, turismul balnear sau agroturismul care au fost propuse în varianta iniţială? Cred că trebuie să ne concentrăm atenţia pentru a face o lege a turismului, nu o lege a litoralului”, a declarat Antonella Marinescu. De aceeaşi părere au fost şi ceilalţi membri ai comisiei, care au solicitat MDRT ca, până la prima şedinţă din sesiunea parlamentară de toamnă, să reintroducă şi celelalte segmente de turism.

STRATEGIE GÂNDITĂ “PE CEARŞAF”. Întrebaţi de ce nu apare şi turismul montan sau cel balnear în acest proiect de lege, reprezentanţii MDRT au şocat din nou. “Aşa s-a decis la minister. Nu ştiu ce s-a întâmplat în Senat. Eu discut pe forma adoptată de Senat. Nu pot comenta de ce nu este şi turismul montan sau agroturismul. Cred însă că turismul litoral este de importanţă naţională şi trebuie abordat aşa cum se cuvine. Acesta a fost şi motivul pentru care avem capitolul special în proiectul de lege”, a declarat secretarul de stat Eugen Curteanu. Adevăratul motiv al proiectului de lege este dorinţa arzătoare a ministrului Elena Udrea de a controla activităţile de pe litoral, acolo unde primarii au dovedit că strategiile făcute la nivel local sunt mai eficiente decât cele de la Bucureşti. Revenind la afirmaţiile halucinante ale reprezentantului MDRT, amintim că litoralul românesc prezintă o aşa de mare importanţă la nivel naţional încât nici nu a fost inclus în cele şase segmente ale brand-ului de ţară plătit cu zeci de milioane de euro. În aceste condiţii putem vorbi, deci, despre o lege cu dedicaţie, prin care se doreşte îngroparea turismului litoral. Din fericire, membrii comisiei, avertizaţi de asociaţiile patronale şi autorităţile locale, au realizat efectele perverse ale Legii Udrea şi au modificat fiecare punct din lege care conducea către o centralizare excesivă. La şedinţa de ieri a fost prezent şi primarul Constanţei, Radu Mazăre, care a declarat că nu poţi să faci o lege din postura turistului. “Am lăsat deoparte orice considerente politice şi le-am spus cum ar trebui să funcţioneze turismul pe litoralul românesc şi în special în staţiunea Mamaia. Le-am explicat că staţiunea Mamaia nu mai este o staţiune de sine stătătoare, ci este, practic, un cartier al Constanţei. Le-am spus reprezentanţilor comisiei că nu înţeleg de ce să vină ministerul şi să dea autorizaţie pentru o copertină într-un oraş turistic. Acum vom vedea dacă politicul va conta în această lege şi dacă tot ce am discutat şi ce ar trebui să se întâmple este mai important decât ordinele venite de sus, pe anumite culoare”, a declarat Mazăre. Primarul a rămas şi el surprins de atitudinea reprezentanţilor MDRT. “Nu au niciun habar despre ceea ce trebuie făcut. Noi vrem să scoatem din lege centralizarea pe care vrea să o facă Udrea. Cei de la MDRT discută aici în calitate de turişti. Cei de la Minister vorbesc în calitate de turişti. Nu poţi să faci o lege după cum te-ai simţit tu cu nevasta şi copilul pe plajă. Nu ai cum să ştii cum să aduci turiştii stând o săptămână la mare cu nevasta şi copilul. Nu ai cum să ştii dacă turiştii trebuie să vină la club sau la all inclusive sau la odihnă. Nu poţi să gândeşti strategii de dezvoltare de pe cearşaf sau de pe patul de plajă închiriat la a treia mână. Plaja nu este administrată de hotelieri la noi. Ar trebui ca fiecare hotel să aibă plajă, chiar şi cele de pe malul lacului”, a spus primarul.

PROBLEMA PLAJELOR, REZOLVATĂ? Radu Mazăre le-a spus membrilor comisiei că trebuie ca MDRT să lase autorităţile locale şi asociaţiile patronale să stabilească destinaţia fiecărei staţiuni şi să-i ajute în dezvoltarea acestora. “Staţiunile de pe litoral au specificul lor. Trebuie să recunoaştem că nu avem o mare senzaţională, motiv pentru care trebuie să folosim aceste nişe din care să profităm şi să atragem turiştii. Vorbind de staţiunea Mamaia, dacă mâine închidem cluburile, jumătate din staţiune moare şi toţi turiştii de weekend nu vor mai veni”, a declarat Mazăre. În urma intervenţiei primarului Constanţei, membrii comisiei au apreciat că într-adevăr nu mai putem face un turism unitar şi că legea turismului trebuie să prevadă cadrul legal prin care autorităţile locale împreună cu hotelieri şi structurile asociative din turism să stabilească specificul fiecărei staţiuni, urmând ca ulterior MDRT să-şi prioritizeze investiţiile. Tot în cadrul dezbaterilor de ieri, membrii comisiei de Administraţie Publică şi Amenajarea Teritoriului din cadrul Camerei Deputaţilor au căzut de acord că plajele trebuie să ajungă la autorităţile locale, motiv pentru care au prevăzut acest lucru în viitoarea Lege a turismului. “Haideţi să trecem plajele la autorităţile locale, dar cu garanţia că ajung la agenţii economici şi că nu vor pune monopol pe ele. Împreună cu Ministerul Mediului şi Ministerul Justiţiei trebuie să căutăm soluţia cea mai bună de trecere a plajelor către autorităţile locale, fără a periclita absorbţia fondurilor europene de către Ministerul Mediului pentru reabilitarea plajelor”, a declarat deputatul Sulfina Barbu.



12