Legea votului prin corespondență, moartă din fașă

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Altă găselniță marca ACL

Legea votului prin corespondență, moartă din fașă

Politică 18 Septembrie 2014 / 00:00 431 accesări

INIȚIATIVĂ... INUTILĂ Când ajunsesem să credem că parlamentarii PNL - PDL știu să depună numai moțiuni, nu și inițiative legislative, ne-au surprins din nou. Nu este vorba despre un proiect util pentru cetățeni, ci despre o inițiativă care să-i ajute ”să fure mai multe voturi” din diaspora, așa cum au făcut și în 2009. Mai exact, este vorba despre legea votului prin corespondență, practică pe care aceliștii vor s-o instituie pentru electoratul din străinătate. Legea prespune înființarea Biroului Electoral Special care se va ocupa de toate procedurile privind voturile românilor din străinătate, precum și elaborarea unui mecanism care să permită exprimarea voturilor prin corespondență. Actul normativ a fost depus, ieri, la Camera Deputaților, iar inițiatorii au solicitat dezbaterea lui în procedură de urgență, pentru a fi adoptat până la alegeri.

MECANISM GREOI Mecanismul instituit prin această lege presupune ca cetățenii români din diaspora să-și exprime intenția de a vota printr-o cerere adresată biroului nou-înființat. După înregistrarea cererilor, instituția va trimite buletinele de vot aferente împreună cu dovada pentru exercitarea votului prin corespondenţă cetăţeanului a cărui cerere a fost validată. Acesta votează şi transmite, prin poștă, votul său în plic sigilat, însoţit de dovada aferentă. AEP primeşte plicul cu votul exprimat prin corespondenţă şi îl transmite Biroului Electoral Special. Potrivit inițiatorilor, validarea sau anularea votului se face după verificarea existenţei sau inexistenţei dovezii privind exercitarea votului prin corespondenţă.

294 SECȚII ÎN DIASPORA Ceea ce dă cu virgulă din toată această ecuație este cum va fi protejată identitatea votantului, din moment ce, pentru a se ști ce a votat, nu este suficientă dovada exercitării votului. În același timp, procedurile greoaie pot duce la neclarități, iar faptul că cei cu intenție de vot trebuie să depună cerere ne face să credem că proiectul ar putea îngrădi dreptul la vot al cetățenilor. În altă ordine de idei, în străinătate au fost deja organizate secții de votare pentru prezidențiale. Conform Ministerului Afacerilor Externe, au fost înființate 294 de secții în diaspora, la fel de multe ca în 2009. Cele mai multe sunt în Italia, Spania, Statele Unite ale Americii și Republica Moldova.



12