Legenda Babei Dochia, reconstituită de „Dobrogeanca”

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legenda Babei Dochia, reconstituită de „Dobrogeanca”

Cultură 03 Martie 2010 / 00:00 1067 accesări

Ansamblul folcloric „Dobrogeanca” al Centrului Cultural din localitatea Ovidiu, coordonat de profesorul coregraf Elena Dordea, va fi protagonist al unui eveniment cultural de excepţie. Cei 120 de membri care formează „Dobrogeanca” vor urca pe scenă pentru a prezenta legenda Babei Dochia. Spectacolul este pus în scenă pe baza materialelor documentare constituite în urma cercetării de teren, puse la dispoziţie de specialistul Centrului Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale, prof. Crina Popescu. Primul tablou al spectacolului va respecta ritualul de desfăşurare a legendei, aşa cum a fost pus la dispoziţie de conservatorul Crina Popescu.

Cei 120 de membri ai ansamblului, cu vârste de la 10 la 19 ani, vor prezenta una dintre variantele legendei care circulă pe seama acestui personaj fabulos şi care are la bază conflictul dintre soacră şi noră. Baba Dochia îşi trimite nora, soţia lui Dragobete şi sora eroului vegetaţional, Lăzărică, la râu pentru a spăla lâna neagră până ce aceasta se va albi. Nora reuşeşte să ducă la îndeplinire porunca răutăcioasei bătrâne cu ajutorul lui Dumnezeu, care, potrivit legendei, se transformă într-un bătrânel. Fata găseşte şi fragi proaspeţi pe care îi culege şi îi dăruieşte soacrei. Baba Dochia, convinsă că a venit primăvara, îşi pregăteşte turma de oi pentru a urca la munte şi îşi pune cele nouă cojoace, ignorând toate sfaturile ciobanilor şi adresându-se zeului Marte cu replici licenţioase. Dochia pleacă în această călătorie iniţiatică punându-şi pe ea nouă cojoace. În drum se porneşte, însă, o ploaie mocănească (potrivit altor variante o căldură puternică), cojoacele se îmbibă cu apă, iar Dochia le dă jos treptat, rămânând în cămăşa, moment în care se porneşte un ger amarnic şi Dochia, împreună cu turma sa, se transformă în stane de piatră. După numărul de cojoace purtate în călătoria iniţiatică, primele nouă zile ale lunii Martie sunt dedicate capricioasei Babe Dochia.

Cel de-al doilea tablou al spectacolului oferit de ansamblul „Dobrogeanca” va prezenta modul în care povestea personajului mitic Dochia este receptată în contemporaneitate.

A pune în scenă obiceiurile tradiţionale şi a stârni şi menţine interesul acestora pentru tradiţie nu este un lucru uşor, însă pasiunea coregrafului Elena Dordea pentru folclorul autentic asigură, de fiecare dată, reuşita spectacolelor ansamblului „Dobrogeanca”. Sub îndrumarea dăruitului coregraf, copiii, adolescenţii şi tinerii pasionaţi de folclorul autentic au mai reconstituit, spre încântarea publicului constănţean, la Muzeul de Artă Populară, în 2008 şi 2009, obiceiurile „Drăgaica” şi „Lăzărelul”.

Taguri articol


12