Cea mai longevivă formaţie de pe scena românească, Phoenix, le-a pregătit fanilor de la malul mării, pentru această săptămână, două evenimente concertistice deosebite, mâine seară şi vineri după-amiază. Astfel, legendarul grup Phoenix va cânta, mâine, în... Phoenix, clubul constănţean care îi poartă numele. Ora de începere a acestui concert este 21.30, iar preţul biletelor este de 55 de lei.
Pentru cei care nu vor putea să-şi urmărească favoriţii în club, trupa Phoenix va concerta, vineri, în parcarea Maritimo Shopping Center. Concertul de vineri, intitulat „Live at Tomis”, este programat la ora 18.00, intrarea fiind liberă. În deschiderea evenimentului vor concerta Corneliu Stroe & Foxy Lady Band, Concret, Punch Therapy şi Phenomenon.
O ISTORIE CU... ARIPI ŞI ZBOR ZBUCIUMAT Trupa Phoenix a împlinit, anul trecut, cinci decenii de existenţă, fiind cel mai longeviv grup muzical de pe scena românească. Formaţia a fost deschizătoare de drumuri în muzica românească, abordând numeroase subgenuri ale rock-ului, de la rock\'n\'roll şi beat, trecând prin progresiv, până la hard rock. Phoenix a fost prima trupă rock care a produs albume şi piese inspirate din folclorul românesc arhaic, constituind astfel una din formaţiile muzicale care au creat un subgen al muzicii rock, etno rock-ul. În 1961, Nicu Covaci şi Kamocsa Camo Bela, elevi la Şcoala medie nr. 2 din Timişoara, pun bazele unei „formaţii de chitare electrice\", care avea să evolueze, ulterior, în grupul care ocupă primele pagini ale istoriei rock-ului românesc.
În perioada 1964 - 1966, cei de la Phoenix aveau să cânte prin cantinele studenţeşti sau cluburile timişorene mai tot ce ascultau din fosta Iugoslavie sau piese de pe albumele primite din Occident: Beatles, Rolling Stones, Monkees, Animals. În 1968, a început un nou capitol, cel al recunoştinţei publicului de specialitate, când au câştigat marele premiu al festivalului naţional studenţesc de la Iaşi. Două dintre momentele de vârf ale trupei le reprezintă spectacolul susţinut la Orăştie, în 1976, pe ruinele cetăţii Sarmisegetuza, precum şi cel de la Alba Iulia, de pe Câmpia Libertăţii, din 1977, în sprijinul sinistraţilor cutremurului catastrofal din 4 martie. Un an mai târziu, liderul trupei, Nicu Covaci, s-a căsătorit cu o olandeză şi, după un voiaj de nuntă în Olanda, a venit în ţară pentru două concerte la Tulcea şi Constanţa, susţinute cu stadioanele arhipline. La plecare, însă, a dispărut cu tot cu... trupă, iar amănuntele spumoase despre această dispariţie misterioasă sunt consemnate în cartea „Phoenix... însă eu”, scrisă de Nicu Covaci şi apărută la editura Nemira, în 1992.
Istoria de 50 de ani a trupei a fost deopotrivă glorioasă şi zbuciumată, prin componenţa grupului perindându-se, în tot acest timp, nume care au ajuns celebre pe scena rock-ului şi a folk-ului autohton: Mircea Baniciu, Ovidiu Lipan Ţăndărică, Mani Neumann sau Josef Kappl. Din componenţa actuală a trupei, alături de liderul Nicu Covaci, fac parte: Ionuţ Micu, Cristi Gram, Bogdan Bradu, Dzidek Marcinkiewicz şi Volker Vaessen.