Legislaţia privind depozitarea deşeurilor industriale, reanalizată

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legislaţia privind depozitarea deşeurilor industriale, reanalizată

Monden 13 Octombrie 2010 / 00:00 789 accesări

Zid de protecţie. Cele opt sute de persoane evacuate din Kolontar vor reveni în locuinţele proprii abia peste câteva zile, deoarece finalizarea digului de protecţie împotriva unei noi deversări de substanţe nocive implică demolarea mai multor case din sat. Dărâmarea caselor va provoca mult praf, fapt care ar putea crea probleme de sănătate pe fondul contaminării deja existente în zonă. Kolontar, sat aflat în vestul Ungariei, a fost cea mai afectată aşezare de scurgerea de noroi roşu, conţinând substanţe toxice provenite de la fabrica de alumină din vecinătate. Luni, autorităţile au decis că este obligatorie folosirea măştilor şi ochelarilor de protecţie de către cei care lucrează la reconstrucţia aşezării. În lipsa precipitaţiilor, în ultimele zile a crescut foarte mult cantitatea de praf toxic din aer. Se pare că digul construit pentru a împiedica o a doua scurgere de noroi toxic va fi finalizat astăzi. Zidul, lung de 1.500 de metri, va avea o lăţime de 25 de metri şi o înălţime de 5 metri. În total, va fi format din circa 40.000 de tone de piatră. Autorităţile consideră că o a doua scurgere este mai mult ca sigură, cu toate că noroiul roşu care a mai rămas în fabrică este mai puţin lichid, iar mobilitatea sa va fi de numai câteva mii de metri.

Anchetă şi naţionalizare. Autorităţile maghiare l-au reţinut de luni pe directorul general al companiei MAL ce opera fabrica de alumină, societate care riscă şi o amendă usturătoare, de 73 de milioane de euro. Totodată, Parlamentul de la Budapesta a adoptat o lege ce permite naţionalizarea companiei aflată la originea celui mai grav accident ecologic din Ungaria. Legea a fost adoptată cu 336 de voturi pentru, unul împotrivă şi 13 abţineri. Parlamentul i-a cerut preşedintelui Pal Schmitt să semneze legea ce permite statului să preia cât mai rapid controlul asupra companiei şi să blocheze conturile şi acţiunile acesteia. Cauzele accidentului nu au fost elucidate, dar compania MAL este considerată responsabilă, probabil pentru că rezervorul fusese supraîncărcat.

Înăsprirea legislaţiei. Dezastrul ecologic din vestul Ungariei a determinat şi autorităţile de la Bruxelles să ia în considerare reanalizarea legislaţiei europene cu privire la depozitarea deşeurilor industriale în statele membre UE. Subiectul ar putea fi dezbătut cu ocazia reuniunii miniştrilor Mediului din statele membre UE, ce se va desfăşura mâine, la Luxemburg. Problema depozitării deşeurilor industriale şi a asistenţei europene în cazul unor dezastre provocate de accidente industriale a fost discutată ieri, de preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, care s-a aflat într-o vizită în Ungaria şi premierul Viktor Orban. Asociaţia World Wildlife Fund (WWF) este de părere că actuala legislaţie privitoare la depozitarea deşeurilor industriale este insuficientă şi cere aplicarea strictă a unei legislaţii europene separate, adoptată deja din 2006, ce vizează strict deşeurile industriale rezultate în urma mineritului. Conform WWF, principalul obstacol este că implementarea reglementării nu este obligatorie până în 2012, când expiră directiva europeană privind tehnologiile de minerit în UE.



12