Legislație discriminatorie! Valoarea alocației de hrană a bolnavilor, aceeași de 8 ani!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Pot spitalele din bugete proprii să suporte o creștere?

Legislație discriminatorie! Valoarea alocației de hrană a bolnavilor, aceeași de 8 ani!

Sănătate 18 August 2016 / 18:40 654 accesări

De 8 ani nu a mai fost modificată valoarea alocației de hrană a pacienților din spitale! Unii politicieni au spus că nu este oportună o creștere, în vreme ce multe alte unități au beneficiat în ultimii ani de creșteri importante (!?). De parcă alimentația omului bolnav nu este o componentă a actului medical împreună cu medicația și cu tratamentul aplicat. Reprezentanților firmelor care asigură hrana pacienților în spitale fac eforturi uriașe pentru a asigura o hrană sănătoasă bolnavilor. Pare un calcul imposibil de făcut, de altfel, dacă stăm și ne gândim că un pacient trebuie să fie hrănit într-o zi cu alimente a căror valoare nu trebuie să depășească sume între 7 și 13 de lei pentru adulți și 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. La Constanța, administratorul care asigură hrana în multe spitale a făcut nenumărate sesizări, iar răspunsurile autorităților au fost incredibile! S-ar părea că vin vești bune, însă trebuie luat în calcul faptul că posibilele creșteri ale valorii alocației de hrană trebuie să fie făcute din bugetele proprii ale spitalelor.

Nu de puține ori, bolnavii s-au plâns de faptul că mâncarea în spitale nu este gustoasă, iar acolo unde este, nu este suficientă. Ce-i drept, pacienții internați în unitățile sanitare de stat din România sunt hrăniți și de către familii. ”Dacă nu ai pe cineva să te ajute, să îți aducă de mâncare, cam mori de foame”, ne-a spus, nu cu mult timp în urmă, un pacient internat într-un spital constănțean. Ce-i drept, se fac eforturi mari pentru ca hrana pacienților să fie, din punct de vedere nutrițional, în regulă și în același timp și suficientă, în condițiile în care valoarea alocațiilor de hrană nu a mai fost modificată de ani buni. Pare un calcul imposibil de făcut, de altfel, dacă stăm și ne gândim că un pacient trebuie să fie hrănit cu alimente a căror valoare nu trebuie să depășească sume între 7 și 13 lei pentru adulți și 1,8 lei şi 14,5 lei pentru copii, pe categorii de vârstă şi afecţiuni. Aceste alocații de hrană pentru pacienţi din unităţile sanitare publice au fost aprobate prin Hotărârea Guvernului nr. 429/16 aprilie 2008. Reprezentanții firmelor care au contracte cu spitalele pentru a presta servicii de preparare și livrare hrană au atras atenția de nenumărate ori în toți acești ani asupra faptului că valoarea este insuficientă.

SESIZĂRI DE LA CONSTANȚA!

Numai la Constanța, administratorul societății care asigură hrana pacienților din spitale, inclusiv Spitalul Clinic Județean de Urgență (SCJU) ”Sf. Apostol Andrei” din Constanța - cea mai mare unitate sanitară din județ, Petre Preda, a depus o serie de memorii către autoritățile direct răspunzătoare; mai exact către 12 miniștri ai Sănătății, dar și către alți miniștri. În urmă cu două săptămâni, Preda a trimis un memoriu și către noul ministru al Sănătății, dar nu numai, în care a explicat cu lux de amănunt starea de fapt. Astfel, ”după cum bine cunoașteți, alimentația omului bolnav este o componentă a actului medical și împreună cu medicația și cu tratamentul aplicat constituie factori determinanți în procesul de recuperare a pacienților. Dietele sunt prescrise de medicul nutriționist sau de asistenul dietetician, iar la întocmirea meniurilor pentru fiecare dietă în parte se urmărește acoperirea numărului de calorii, respectarea principiilor nutritive (proteine, glucide, lipide), cât și diversificarea meniurilor. Conform tratatelor de dietetică, pacienților trebuie să li se asigure zilnic, în funcție de boală, între 2.000 și 3.500 de calorii”, spune, în ultimul memoriu, Preda. Din păcate, subliniază el în același document, ”de mai bine de 8 ani, normele de hrană stabilite pentru bolnavii din unităţile sanitare au rămas fixate la acelaşi nivel, aceasta cu toate că preţurile la alimente s-au triplat, cu toate că salariul minim pe economie aproape s-a triplat și el (în 2008 a fost de 500 de lei, iar acum este 1.250 de lei), cu toate că prețul utilităților s-a triplat și cu toate că prețul combustibililor s-a majorat semnificativ, cu toate că toate taxele și impozitele s-au mărit substanțial”.

LA SPITALE, DE CE NU?

Preda, în memoriul său, s-a arătat extrem de indignat de faptul că multe unități au majorat alocația de hrană, exemplificând prin centre instituționalizate, cămine de vârstnici, cantine sociale, penitenciare etc., spitalele fiind neglijate ani la rând. ”Ne punem fireasca întrebare: De ce Guvernul României nu a majorat și alocația de hrană a bolavilor internați în spitale? Dacă ambele Hotărâri de Guvern, HG nr. 421/2008 și HG nr. 429/2008 (a spitalelor), au fost emise în același an 2008, dacă ambele au reglementat nivelul alocațiilor de hrană, de ce numai o hotărâre din cele două a fost abrogată? De ce nu s-a majorat și alocația de hrană a pacienților? Hrana lor este pregătită cu alte alimente, cu utilități, combustibili și cu forță de muncă mai ieftine? În acest caz, constatăm că legislația este discriminatorie”, spune Preda. El s-a arătat revoltat de faptul că reprezentați ai ministerelor (Sănătății, de Finanțe) au dat vina unii pe alții. A rămas fără cuvinte când ministrul de Finanțe de atunci, Darius Bogdan Vâlcov, a comunicat ministrului Sănătății Nicolae Bănicioiu că în opinia Guvernului ”nu este oportună măsura de majorare a nivelului alocațiilor de hrană (!?)”.

NU CĂUTĂM VINOVAȚI!

Nu în ultimul rând, Preda spune că ”nu se caută vinovații, ci soluțiile pentru rezolvarea acestei probleme”. ”Recunoaștem cu toții faptul că alimentația omului bolnav este o componentă a actului medical, recunoaștem că se impune actualizarea alocației, pornind tocmai de la realitatea pieței, dar și de la statisticile Institutului Național de Statistică ce au confirmat că indicele prețului de consum pentru 2015 raportat la 2008 a fost de 127,93%, pentru produsele alimentare fiind de 111,21%. În consecință, sperăm ca dvs., împreună cu repre­zentanţii Executivului, să analizați cu atenția cuvenită și cu obiectivitate cele semnalate și, în înțelepciunea și experiența ce vă caracterizează, să îndreptați urgent această situație”, scrie administratorul către oficiali ai Guvernului.

VESTE BUNĂ ȘI NU PREA!

Nu știm dacă guvernanții au luat în calcul nenumăratele sesizări și de la Constanța, dar s-ar părea că vin vești bune și pentru spitale, însă cu unele mențiuni: totul va fi posibil din bugetele proprii ale spitalelor. Unitățile sanitare cu paturi pot creşte, din octombrie, alocaţiile de hrană pentru pacienţi, în funcţie de afecţiunile pentru care sunt internaţi putând fi între 7 şi 19,4 lei pentru adulţi şi între 5 şi 17,5 lei pentru copii, bani suplimentari care ar urma să fie daţi din veniturile proprii ale unităţilor sanitare, finanţate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate, potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern supus dezbaterii publice.

Taguri articol


12