Legislativele din Macedonia confirmă succesul coaliţiei aflate la putere

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legislativele din Macedonia confirmă succesul coaliţiei aflate la putere

Externe 17 Iunie 2008 / 00:00 483 accesări

Alegerile repetate organizate duminică, 15 iunie, în 187 birouri de votare din Macedonia, în principal în regiunile cu populaţie majoritar albaneză, unde rezultatele legislativelor de la 1 iunie au fost anulate ca urmare a violenţelor şi acuzaţiilor de fraudă, au confirmat succesul coaliţiei de centru-dreapta a premierului Nikola Gruevski. După numărarea a 97% din sufragiile exprimate în cele două tururi de scrutin, conservatorii premierului Gruevski întruneau, duminică seara, 50,42% din voturi, faţă de 48,2% la încheierea primelor alegeri de acum două săptămîni, a indicat purtătorul de cuvînt al Comisiei Electorale Naţionale, Zoran Tanevski. Social-democraţii, principalul partid de opoziţie, au obţinut în total 24,43% din voturile electoratului macedonean. Scrutinul de duminică va determina care din cele două principale şi rivale partide albaneze va fi invitat să participe la coaliţia guvernamentală: Uniunea Democratică pentru Integrare (DUI), clasată pe locul al treilea, cu 11,5% din voturi, sau Partidul Democratic al Albanezilor (DPA), credidat cu 7,6% din opţiunile alegătorilor macedoneni.

Alegerile repetate de duminică s-au desfăşurat în general paşnic şi conform legii. Pentru a fi evitată situaţia de la 1 iunie, autorităţile au întărit măsurile de securitate şi importante unităţi ale poliţiei au fost desfăşurate în preajma secţiilor de votare unde s-a repetat scrutinul. Procesul de votare nu a fost însă lipsit în totalitate de incidente. Trei secţii de votare nu au putut fi deschise după ce buletinele de vot au dispărut în noaptea dinaintea scrutinului, iar într-un alt birou, procesul de votare a fost întrerupt din cauza unor nereguli. Alegerile iniţiale de acum două săptămîni au fost marcate de violenţe soldate cu moartea unei persoane şi rănirea altor opt. Comunitatea internaţională a condamnat ferm aceste violenţe, care ar putea afecta candidatura Macedoniei la UE şi NATO. Susţinerea UE este foarte importantă pentru Skopje, mai ales după ce Atena a blocat, la summit-ul NATO de la Bucureşti, deschiderea negocierilor de aderare a Macedoniei la Alianţă, autorităţile elene fiind hotărîte să menţină această poziţie pînă cînd mica republică din Balcani nu-şi va schimba denumirea, pe care Grecia o consideră ca făcînd parte din patrimoniul său istoric.

Miniştrii UE de Externe au avut, luni, disensiuni în legătură cu posibilitatea începerii anul acesta a negocierilor de aderare cu Macedonia, Grecia fiind principalul oponent faţă de această decizie. Într-un comunicat comun, miniştrii de Externe au reiterat angajamentul faţă de perspectivele europene ale Macedoniei, fără a vorbi de începerea negocierilor cu această ţară. Observatorii internaţionali au declarat că scrutinul legislativ parţial desfăşurat duminică în Macedonia nu a fost marcat de violenţe, dar tensiunile şi actele de intimidare arată că încă nu sînt întrunite standardele europene.

Taguri articol
PD


12