Legumele, bune pentru memoria vîrstnicilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legumele, bune pentru memoria vîrstnicilor

Monden 25 Octombrie 2006 / 00:00 595 accesări

Consumul de legume contribuie la încetinirea procesului de neurodegenerare cerebrală la persoanele în vîrstă, în schimb fructele influenţează extrem de puţin procesul de declin al memoriei. Conform unui studiu publicat în Statele Unite, persoanele ce consumă zilnic cel puţin 2,8 porţii de legume reuşesc să încetinească cu 40% procesul de diminuare a capacităţii de memorare, faţă de cei care consumă zilnic mai puţin de o porţie.

Studiul, care s-a desfăşurat pe o perioadă de şase ani şi a fost realizat de cercetătorii de la şcoala de medicină Rush din Chicago, a avut ca obiectiv determinarea efectelor potenţiale ale dietelor bogate în legume şi fructe în încetinirea procesului de declin al memoriei la persoanele cu vîrste de peste 65 de ani. 3.718 persoane au fost rugate să completeze chestionare menite să evalueze frecvenţa consumului de fructe şi legume şi să rezolve teste de memorie. Dintre legumele consumate, spanacul, lăptuca şi alte legume cu frunze verzi, au avut efectul cel mai pronunţat în încetinirea degenerării cerebrale.

Fructele contribuie extrem de puţin la încetinirea procesului de declin al memoriei, lucru care a constituit o surpriză totală şi a ridicat foarte multe întrebări. Virtuţile legumelor se pot explica prin faptul că sînt extrem de bogate în vitamina E. În plus, legumele sînt frecvent consumate în combinaţie cu grăsimi, precum sosurile de salate, ce ajută la o mai bună absorbţie a vitaminei E de către organism.



12