Legumele galbene şi verzi pot preveni pierderea vederii

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Legumele galbene şi verzi pot preveni pierderea vederii

Monden 12 Septembrie 2007 / 00:00 549 accesări

O dietă bogată în ouă, spanac şi alte legume cu frunze verzi poate preveni pierderea vederii în cazul persoanelor în vîrstă. Un studiu realizat de cercetătorii americani a descoperit că persoanele în etate care au avut o dietă foarte bogată în ouă, legumele verzi şi galbene, prezintă un risc mai scăzut de a suferi de degenerare maculară, o boală a ochilor produsă de îmbătrînire.

Degenerarea maculară este principala cauză a apariţiei orbirii în rîndul persoanelor cu vîrste peste 50 de ani. Numai în SUA, această boală ireversibilă afectează 1,2 milioane de persoane. Macula este o mică zonă situată în centrul retinei, acolo unde se focalizează razele de lumină şi este responsabilă pentru vederea frontală, vederea de aproape şi culoare. Degenerarea maculară apare cînd celulele maculei sînt afectate şi nu mai funcţionează. Nu există tratament pentru această boală, iar opţiunile sînt foarte limitate în ceea ce priveşte încetinirea procesului de degenerare. Cercetătorii ştiu că această boală este provocată de factori genetici şi de fumat. Specialiştii au descoperit de mai multă vreme că legumele verzi şi galbene conţin carotenoizii luteină şi zeaxantină, substanţe ce protejează ochii de maladiile care apar odată cu înaintarea în vîrstă. Aceşti carotenoizi dau fructelor şi legumelor culoarea galbenă. Luteina şi zeaxantina sînt depozitate în ochi şi acţionează ca antioxidanţi, neutralizînd acţiunea radicalilor liberi care produc degenerarea la nivel celular.

Autorii studiului au declarat că alţi antioxidanţi, precum vitaminele C, E şi betacaroten, nu au niciun rol în prevenirea pierderii vederii. La studiul care a durat şase ani au participat 4.519 de persoane cu vîrsta între 60 şi 80 de ani. Persoanele a căror dietă a fost formată în proporţie de 20% din alimente care conţineau luteină şi zeaxantină au prezentat cu 35% mai puţine riscuri de a-şi pierde vederea faţă de ceilalţi participanţi la studiu. Cele două substanţe se găsesc în ouă, spanac, varză creaţă, napi, broccoli, dovlecei, mazăre, fasole verde, ardei gras, varză de Bruxelles, salată chinezească, porumb, portocale, mango, kiwi, prune, pepene, struguri, piersici.

Taguri articol


12