Legumele nu sunt la originea epidemiei cu E.Coli!?

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Analize de laborator

Legumele nu sunt la originea epidemiei cu E.Coli!?

Eveniment 04 Iunie 2011 / 00:00 556 accesări

Analizele de laborator nu permit să se afirme că legumele sunt la originea infecţiei cu bacteria E.coli enterohemoragică, au anunţat, vineri, reprezentanţi ai unui laborator european de referinţă, al cărui sediu se află la Roma, pe lângă Institutul Superior al Sănătăţii (ISS). „Îngrijorarea faţă de consumarea de legume este nejustificată (...) deoarece analizele de laborator nu au permis să se susţină ipoteza potrivit căreia legumele contaminate sunt la originea infecţiei”, se arată într-un comunicat al Laboratorului european de referinţă pentru Escherichia coli. Sursa menţionată precizează că analizele realizate pe eşantioane de castraveţi suspecţi au clarificat definitiv că aceştia nu erau contaminaţi cu bacteria E.coli. „Normele de igienă obişnuite privind siguranţa alimentară sunt suficiente pentru a evita infecţiile”, spun specialiştii laboratorului. De asemenea, mai multe asociaţii susţin că agricultura ecologică şi produsele „bio” protejează şi nu contaminează consumatorii cu E.coli, bacteria neputând fi prezentă în astfel de produse întrucât folosirea fecalelor umane, în care se găseşte bacteria, este interzisă la îngrăşarea solului. Specialiştii confirmă că bacteria se găseşte preponderent în fecalele oamenilor şi în bălegarul provenit de la bovine, dar acestea nu pot ajunge pe castraveţii bio pentru că în agricultura ecologică nu se admit la certificare şi sunt strict interzise folosirea fecalelor umane la îngrăşarea solului şi folosirea gunoiului de grajd incomplet fermentat, adică cel ce nu a trecut prin faza de auto-sterilizare, ce implică distrugerea tuturor bacteriilor, atunci când bălegarul ajunge la temperatura de peste 60 de grade C, au mai spus reprezentanţii asociaţiilor. Şi specialiştii Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) ne liniştesc. Ei au confirmat, vineri, că bacteria intestinală E. coli se poate transmite de la om la om, prin intermediul dejecţiilor sau pe cale orală. “Suntem îngrijoraţi din cauza acestui tip de transmitere, iar din acest motiv dorim să fie promovate mai mult mesajele referitoare la igiena personală”, a declarat epidemiologul OMS, Andrea Ellis. Precizăm că bacteria E.Coli a provocat deja moartea a 19 persoane în Europa şi a generat tensiuni comerciale în interiorul şi în afara UE, dar propagarea sa părea stabilizată, vineri, potrivit medicilor germani.

Taguri articol


12