Pe lângă faptul că sunt sănătoase, legumele ajută şi la vindecarea unor afecţiuni. Unele scad colesterolul, dar luptă şi cu cancerul, păzind totodată de boli de inimă. Caring.com, citat de MSN, a alcătuit o listă a alimentelor care vindecă mai multe afecţiuni. Astfel, fasolea este un aliment miraculos, ea coborând nivelul colesterolului, reglând nivelul zahărului din sânge şi producţia de insulină, păstrând sănătatea sistemului digestiv şi luptând cu cancerul. Fitochimicalele conţinute de fasole previn îmbolnăvirea de cancer a celulelor şi reproducerea celor bolnave, încetinând şi evoluţia tumorilor. Cercetătorii de la Harvard au arătat că fasolea, consumată de două ori pe săptămână, scade cu 24% predispoziţia către cancer mamar, iar mai multe cercetări ştiinţifice au demonstrat că tot ea micşorează riscul de boli de inimă, diabet de tip 2, presiune arterială mare şi cancer de colon. Specialiştii recomandă două porţii de fasole pe săptămână. Spanacul, care abundă în Vitamina K, calciu, Vitamina A, C, magneziu şi fier, previne degradarea vederii, ajută la o mai bună funcţionare a creierului, previne cancerul de colon, prostată şi mamar, micşorând riscul de boli de inimă, accidente vasculare şi demenţă. Tot spanacul scade şi tensiunea arterială, având proprietăţi antiinflamatorii, fiind excelent pentru oase, după cum au arătat mai multe studii. Carotenoidele conţinute de spanac nu numai că extermină celulele canceroase, dar previn şi multiplicarea acestora. Folaţii îţi păstrează sănătatea vasculară, reducând riscul de cancer colorectal, ovarian şi mamar. Chiar dacă este preferată de puţini pentru mirosul său, nu trebuie uitat că ceapa abundă în enzime care luptă cu cancerul, mai ales cu cel de prostată, esofag şi stomac, reducând şi riscul mortalităţii din cauza bolilor coronariene. Tot ceapa micşorează presiunea arterială şi coboară nivelul colesterolului, păstrând oasele sănătoase, deoarece previne pierderea calciului şi a altor minerale necesare oaselor. Ceapa este bogată şi în antioxidanţi care reduc inflamaţiile aparatului respirator şi ajută la ameliorarea simptomelor alergiilor. Aceeaşi legumă luptă cu durerea fizică asociată cu artrita, iar sulfura conţinută are proprietăţi antibiotice şi antivirale, fiind astfel recomandată persoanelor care au o dietă ce abundă în proteine, grăsimi, zahăr. Ceapa curăţă arterele, anihilând bacteriile şi agenţii cauzatori de boli, foarte probabile în cazul unei diete dezechilibrate. Ideal ar fi să se consume zilnic o ceapă.