Leonardo da Vinci, cea mai influentă personalitate din cultura europeană

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Leonardo da Vinci, cea mai influentă personalitate din cultura europeană

Monden 13 Mai 2008 / 00:00 723 accesări

Artistul şi inventatorul Leonardo da Vinci (1452 - 1519) s-a situat pe primul loc în topul celor mai influente 50 de personalităţi din cultura europeană, potrivit rezultatelor unui sondaj la care au participat 137.622 de persoane din toate ţările europene.

Pentru a marca 50 de ani de la crearea Uniunii Europene, Organizaţia Capitalei Culturii Catalane a lansat un sondaj pentru a stabili topul 50 al personalităţilor din istorie care au influenţat cel mai mult cultura europeană, în arte, ştiinţe umane şi cercetări ştiinţifice. Sondajul a avut ca obiectiv difuzarea culturii europene în mod educativ, pedagogic şi ludic şi, în acelaşi timp, aprofundarea cunoştinţelor despre personalităţile alese. Perioada de votare, care s-a făcut online, a început în octombrie 2007 şi s-a încheiat pe 1 mai 2008. Rezultatele au fost publicate cu ocazia Zilei Europei, pe 9 mai, la Tarragona, oraş candidat la titlul de Capitală Culturală în 2016.

Umanistul Leonardo da Vinci a fost urmat în top de dramaturgul britanic William Shakespeare şi de compozitorul austriac Wolfgang Amadeus Mozart. Fizicianul german Albert Einstein, filozoful grec Socrate, scriitorul german Johann Wolfgang Goethe, Galileo Galilei, “părintele” ştiinţei moderne, Carol cel Mare, liderul francilor din epoca medievală, teologul şi eruditul olandez Erasmus din Rotterdam şi scriitorul rus Fiodor Dostoievski completează topul zece al celor mai influente personalităţi din cultura europeană. În top au mai fost incluşi Miguel Ángel, Beethoven, Newton, Picasso, Cervantes, Marie Curie, Darwin, poetul portughez Fernando Pessoa şi papa Ioan al XXIII-lea.

Organizaţia Capitalei Culturii Catalane administrează iniţiativa capitalei culturale în regiunile în care se vorbeşte catalana, în patru ţări europene - Spania, Franţa, Andorra şi Italia. Conceptul de Capitală a Culturii a fost creat în Europa, în 1985, fiind propus de Melina Mercouri. Atena a fost prima Capitală a Culturii din istorie, iar de-a lungul timpului, conceptul s-a extins în lumea întreagă. Anul trecut, Sibiul a fost desemnat Capitală Culturală Europeană, alături de Luxemburg.



12