Cunoscutul şi talentatul grafician constănţean Leonte Năstase încheie anul 2010 cu o prezenţă artistică pe simezele bucureştene, unde fiinţează, de zece ani, un Club al Caricaturiştilor, găzduit şi sponsorizat de pizzeria „Cuptorul cu lemne”. „O simbioză fericită între economic şi fenomenul artistic, o soluţie pentru manifestările expoziţional-plastice să traverseze perioadele de criză economică”, subliniază „cetăţeanul de onoare al umorului românesc”, după cum bine l-a desemnat, în 2003, revista „Moftul român”.
Şi totuşi, anul de criză 2010 a fost bogat în evenimente artistice pentru graficianul şi caricaturistul Leonte Năstase, pe care constănţenii l-au regăsit şi îl găsesc şi la această oră, cu lucrări, atât la Muzeul de Artă, cât şi în sala „Ion Nicodim” din cadrul Pavilionului Expoziţional. În vară, artistul a fost invitat cu o expoziţie de portrete şi panouri decorative în staţiunea Techirghiol, dar şi la mănăstirea Dervent, unde i-a portretizat, în stilul caracteristic, pe toţi participanţii şi amfitrionii celei de-a V-a ediţii a Taberei Internaţionale de Creaţie Plastică Contemporană „Dunărea şi Dobrogea creştină”. Tot invitat a fost şi la cea de-a XXI-a ediţie a Festivalului de Umor „Constantin Tănase” din Vaslui. Nu trebuie trecut cu vederea faptul că plasticianul a făcut parte din juriul Salonului de Caricatură Brăila 2010, alături de nume cu rezonanţă: Tudor Octavian şi Mihai Stănescu. Spre sfârşitul verii, Leonte Năstase a trecut Prutul însoţind Asociaţia Culturală Pro Basarabia şi Bucovina din Constanţa la manifestările artistice din Republica Moldova, dedicate limbii române. Cu acest prilej, graficianul constănţean a donat un portret al lui Alexei Mateevici chiar muzeului şi Casei memoriale din Zaim, localitatea de baştină a marelui poet.
Periplul artistic al simpaticului caricaturist de la malul Mării Negre nu s-a oprit, însă, aici. Întors în ţară, Leonte Năstase a poposit la Gura Humorului, pentru a fi prezent la zilele oraşului şi la manifestările dedicate umorului scris şi desenat, pentru ca apoi să pornească, în echipă, cu caricaturistul timişorean Ştefan Popa Popa’s, în Franţa, pentru a lua parte la un salon de anvergură internaţională, organizat în Saint Just le Martel, o localitate modestă ca suprafaţă, de lângă Limoge, dar care devine o adevărată capitală mondială a desenului de presă prin implicarea primarului şi a întregii comunităţi. Trebuie amintit că, la Saint Just le Martel, artistul constănţean a fost distins, în 2002, cu Marele Premiu al Publicului. Tot împreună cu celebrul caricaturist Ştefan Popa Popa’s, considerat de opinia publică ca fiind cel mai rapid portretist, Leonte Năstase a ajuns la Cernăuţi, oraş românesc în graniţele de stat actuale ale Ucrainei, fiind invitat la multiplele manifestări cultural-artistice prilejuite de 602 ani de atestare documentară a oraşului.
În prezent, cele mai recente lucrări satirice care-i poartă inconfundabila semnătură se găsesc, de miercuri, pe simezele Clubului Caricaturiştilor din capitală, până pe 15 ianuarie 2011, dar pot fi admirate şi „vizitând” muzeul virtual www.personality.com.ro, la secţiunea „Expoziţii personale”.