Leul, în luptă cu morile politicului şi străinilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Condamnat la depreciere

Leul, în luptă cu morile politicului şi străinilor

Economie 18 Iulie 2012 / 00:00 413 accesări

PRESIUNEA SE MENŢINE Cursul leu/euro a crescut pentru a treia zi la rând, atingând un nou maxim istoric de 4,5651 unităţi. Referinţa leu/dolar a scăzut totuşi, la 3,7113 unităţi. Potrivit dealerilor, presiunea pe depreciere continuă, mai ales că banca centrală nu mai combate atât de agresiv tendinţa, permiţând o creştere treptată a cursului. În regiune, valutele vecine s-au apreciat uşor în faţa euro, pe fondul speculaţiilor că preşedintele Rezervei Federale a SUA, Ben Bernanke, va prezenta Congresului american noi măsuri de stimulare a economiei. Indiferent de ce se întâmplă, leului îi va fi greu să revină sub pragul de 4,5 unităţi/euro, doarece este puţin probabil ca economia să dea semne puternice de însănătoşire, consideră analistul financiar Aurelian Dochia. „Cam toate veştile despre economia reală arată că se înregistrează o încetinire. Banca naţională ar putea să ducă temporar cursul sub 4,5, dar n-ar putea să-l şi ţină acolo dacă presiunea se menţine. Ar risipi rezerva valutară într-o luptă absurdă împotriva pieţelor”, spune Dochia.

SEMNE SUMBRE DIN ECONOMIE În plus, trebuie notat faptul că, în ultimele zile, leul s-a mişcat altfel decât monedele din regiune, semn că deprecierea are la bază motive interne, spune economistul-şef al UniCredit Ţiriac Bank, Dan Bucşa. „Trei monede din regiune s-au apreciat faţă de euro. Mişcarea contra regiunii ne spune că ar exista un potenţial de apreciere a leului, dar numai atunci când problemele pe care investitorii străini le au în vedere nu vor mai fi atât de îngrijorătoare”, explică Bucşa. Şi el este însă de acord că semnalele din economie nu sunt foarte bune: „Anticipăm că economia europeană se va contracta în trimestrul III, după ce, probabil, a scăzut şi în trimestrul II, ceea ce înseamnă că cererea de exporturi autohtone şi intrările de valută în ţară nu vor fi foarte puternice”. Pentru români, deprecierea leului implică numai probleme - facturi mai mari la unele servicii, precum telefonia mobilă, rate mai mari la creditele în euro, scumpiri la mai toate produsele (preţul carburanţilor a fost majorat ieri, fapt care va duce la creşteri în lanţ).

LEUL, IMPREDICTIBIL Marea problemă este valul de inflaţie importată şi faptul că economia locală este la limita de a fi afectată puternic pe termen mediu şi lung de turbulenţele politice, notează analiştii casei de brokeraj Noble Securities. „Scăderea leului constituie un şoc pentru piaţă - creşte inflaţia, scade abrupt consumul, explodează datoriile restante la bănci. Din păcate, lipsesc măsurile macroeconomice care să contreze efectele negative. Leul este impredictibil şi greu de controlat - pe termen scurt şi mediu, evoluţiile politice şi reacţiile la ele conduc la o volatilitate greu de controlat. Ecourile ultimelor săptămâni vor ajunge probabil până în 2013, chiar dacă, printr-un miracol, liniştea şi încrederea investitorilor ar fi restabilite de astăzi”, spune directorul Noble Securities, Victor Safta. În acest context, analiştii spun că programele şi stimulentele de creştere, precum şi politica monetară inteligentă, vor fi mai binevenite decât oricând, atât pentru firme, cât şi pentru populaţie.

Taguri articol


12