Leul, în luptă cu prima de risc şi frica investitorilor

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Săptămână de foc

Leul, în luptă cu prima de risc şi frica investitorilor

Eveniment 27 Septembrie 2011 / 00:00 403 accesări

INCERTITUDINI Costul de asigurare contra riscului de faliment al României, reflectat în cotaţiile CDS-urilor... mai bine zis cota de risc a României a atins un maxim de 478 puncte, crescând cu 125 de puncte în doar şapte zile. Majorarea primei de risc (sau CDS) reflectă deteriorarea percepţiei investitorilor faţă de regiunea europeană centrală şi de est. România a mai avut un nivel al CDS de peste 500 de puncte în 2009 şi în 2010, când au fost atinse maxime istorice de peste 750 puncte. „România şi-a stabilit, în mare măsură, poziţia macroeconomică, dar revenirea economiei s-a dovedit până acum extrem de timidă şi dezechilibrată”, spun analiştii Băncii Comerciale Române (BCR), care adaugă că orice caracteristică „macro” păleşte atunci când sentimentul de teamă al investitorilor devine prevalent. Tocmai de aceea creşterea CDS pentru România poate fi explicată. „Pe lângă contextul extern, se vorbeşte şi despre incertitudini privind politica fiscală de anul viitor, când vor avea loc alegeri. În plus, Ministerul Finanţelor nu a dat indicii privind construcţia bugetară pe 2012”, mai spun analiştii BCR.

POSIBILĂ INTERVENŢIE A BNR În acest context, Finanţele pregătesc o nouă emisiune de obligaţiuni în dolari, pentru piaţa din SUA, deşi economiştii sunt de părere că majorarea primei de risc ar putea determina amânarea planului. În plus, statul are dificultăţi în a se finanţa de pe piaţa internă - la finele săptămânii trecute, Ministerul Finanţelor a strâns doar 100 milioane lei de la bănci, în schimbul unor obligaţiuni pe 10 ani, cu un randament mediu de 7,65%, respectiv doar 25% din cât îşi propusese să împrumute. „Deteriorarea percepţiei de risc a investitorilor străini s-a văzut şi pe piaţa valutară, unde cursul a stagnat peste nivelul de 4,3 unităţi, mai multe zile la rând”, spun cei de la BCR. Potrivit unor informaţii publicate de agenţia Reuters, Banca Naţională a României (BNR) ar fi intervenit indirect pe piaţă, vânzând circa 20 milioane euro, pentru a menţine cotaţia leu/euro aproape de 4,3. Evident, BNR nu a comentat informaţia.

LEUL, ÎNCĂ STABIL Ieri, moneda naţională a scăzut sub pragul de 4,3 lei/euro, apreciindu-se cu 0,2%, la 4,2984 lei/euro. Dolarul american a câştigat teren în raport cu leul, iar cursul a crescut cu 0,26%, la 3,1970 lei/dolar. Moneda naţională a câştigat 1,15 bani în faţa francului elveţian, paritatea afişată de BNR coborând la 3,5165 lei/franc. Aurul s-a depreciat puternic, ajungând la 165 lei/gram. În orice caz, săptămâna în curs va fi una extrem de agitată, întrucât urmează să fie făcute foarte multe anunţuri importante (vezi foto), care vor avea „darul” de a se juca cu nervii leului.



12