Leul, moneda noastră zombie

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
A murit şi a reînviat

Leul, moneda noastră zombie

Eveniment 02 Februarie 2013 / 00:00 2400 accesări

CUMUL DE FACTORI POZITIVI Leul românesc a bătut, în ultimul an, două recorduri - în primă fază, în timpul circului politic fără pâine din vară, a atins un maxim istoric faţă de euro, de peste 4,6 unităţi; apoi, încet-încet, şi-a revenit şi, în ianuarie, a fost singura monedă din Uniunea Europeană care a crescut în faţa unui euro tot mai vioi. Ba mai mult, leul a fost printre puţinele monede din lume care au crescut în raport cu euro, în prima lună a anului, potrivit unei analize realizate de casa de brokeraj Noble Securities. „Performanţa leului trebuie apreciată în contextul în care euro s-a întărit, în ianuarie, faţă de monedele importante ale lumii, fiind susţinut de optimismul investitorilor că, în ceea ce priveşte criza datoriilor suverane din Europa, ce-a fost mai greu a trecut”, spune directorul general al Noble Securities, Victor Safta. Astfel, leul a crescut cu 1,5% faţă de euro, luna trecută, pe fondul unui cumul de factori favorabili, între care consolidarea efectelor pozitive ale mult aşteptatei stabilităţi politice şi anunţul de includere a obligaţiunilor României în indicele pentru bonduri guvernamentale din pieţele emergente al gigantului american JP Morgan.

PERSPECTIVE INCERTE La polul opus, cea mai slabă evoluţie în faţa euro, în ianuarie 2013, a avut-o lira sterlină (-5,46%), moneda britanică fiind faultată de rezultatele economice slabe ale ţării. În ultimul trimestru din 2012, spre exemplu, economia Marii Britanii a scăzut mai tare decât se aşteptau analiştii. Zlotul a marcat, la rândul său, o depreciere consistentă în raport cu moneda unică, în prima lună a anului, de aproape 3%, în condiţiile în care economia poloneză a încetinit considerabil. În acelaşi interval, coroana cehă a scăzut cu 2,3%, iar forintul maghiar cu 0,34%. Pe de altă parte, leul nostru de polimer s-a apreciat considerabil şi în raport cu dolarul american (4,22%), aflându-se, şi în acest caz, în top. „Moneda naţională a început bine 2013, însă cadrul general viitor nu arată foarte bine. FMI a venit şi ne-a spus că, cel mai probabil, în 2012 nu am avut creştere economică, ci am stagnat; de asemenea, estimările pentru avansul PIB-ului în 2013 au fost reduse la 1,5%. Să ne reamintim că, în 2012, autorităţile estimau un avans de 2%, o bună colectare a taxelor şi o creştere a ratei de absorbţie a fondurilor europene. Niciunul dintre aceste lucruri nu s-a adeverit, ci dimpotrivă. În lipsa unor măsuri adecvate, istoria s-ar putea repeta şi în 2013”, conchide Safta.

Vineri, leul s-a apreciat cu 0,57 bani în faţa euro, până la 4,3771 unităţi. Pentru dolarul american, referinţa a coborât accentuat, cu aproape 3 bani, la 3,2033 lei, un nou record pozitiv din 11 noiembrie 2011.



12