Leul n-a mers la vot

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Piața valutară, imună la electorale

Leul n-a mers la vot

Eveniment 04 Noiembrie 2014 / 00:00 400 accesări

CE NE-AȘTEAPTĂ Cursul de schimb s-ar putea deprecia peste 4,5 - 4,6 lei/euro, în 2015, pe fondul posibilelor tensiuni politice generate de reîmpărțirea puterii în Parlament după alegerile prezidențiale, consideră analiștii Băncii Comerciale Române (BCR). Ei notează că intervențiile Băncii Naționale a României (BNR) vor atenua scăderea leului - „Estimăm un curs mediu de 4,44 lei/euro în 2015, aproape neschimbat faţă de acest an, dar cu episoade de volatilitate crescută, din cauza politicilor monetare divergente din Europa şi statele de peste Atlantic, posibilei încheieri amicale a acordului cu FMI, îngrijorărilor pe motive fiscale şi tensiunilor politice post-electorale“. Ei se așteaptă ca BNR să intervină serios în piață, pentru a limita deprecierea leului la cel mult 4,5 - 4,6 unități/euro. Analiștii BCR trec în revistă și rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale și spun că majorarea ratei de participare (de la 52,6% în turul I) va fi mai importantă decât redistribuția voturilor obținute de ceilalți candidați.

PIAȚĂ NEMIȘCATĂ Ieri, cursul a rămas neschimbat față de vineri, ușor peste 4,41 lei/euro, rezultatele primului tur al alegerilor prezidențiale rămânând fără ecou în piața interbancară, de unde BNR ia cotațiile pentru calcularea referinței oficiale. Un euro a fost cotat ieri la 4,4133 lei, în scădere ușoară față de vineri (4,4139); este cel mai scăzut curs din 14 octombrie, când banca centrală a afișat o referință de 4,4109 lei/euro. Dolarul s-a întărit însă în raport cu leul, cu 2,21 bani, la 3,5319 unități, ca urmare a evoluției bune a monedei americane în raport cu euro. Și paritatea pentru francul elvețian a crescut, cu 0,31 bani, la 3,6614 lei. Potrivit dealerilor, politicul nu a influențat leul pentru că rezultatele alegerilor nu au fost surprinzătoare.

CE MAI FACE BNR Pe de altă parte, analiștii financiar-bancari se așteaptă ca BNR să reducă iarăși dobânda-cheie, la ședința de politică monetară de astăzi, de la 3 la 2,75% pe an. Măsura ar trebui să dea încă un imbold creditării (deja au fost cam multe, nu-i așa?), însă bancherii doar ce au scumpit creditele, așa că, cel mai probabil, decizia BNR va duce la încă o micșorare a bonificațiilor oferite celor care vor să economisească.

Taguri articol


12