Leul, „premiantul” satului

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Un an slab

Leul, „premiantul” satului

Economie 05 Septembrie 2012 / 00:00 347 accesări

VOLATILITATE Leul este singura monedă din Uniunea Europeană care a scăzut în raport cu euro, în primele opt luni ale anului. Ba mai mult, se numără printre puţinele valute din lume cu o asemenea „performanţă”. În Europa, doar dinarul sârbesc a avut o evoluţie mai slabă, în intervalul ianuarie - august. Deprecierea leului a fost susţinută de tensiunile politice, în ciuda faptului că unii indicatori economici au fost mai buni decât în 2011 şi că banca centrală a băgat mâna adânc în rezerva valutară ca să-şi apere „copilul”. Leul a recuperat o mare parte din pierdere în ultimele săptămâni, după ce BNR a plafonat sumele acordate săptămânal băncilor, lovind astfel specula. „Pieţele financiare rămân sensibile în 2012 în ceea ce priveşte leul, din cauza alegerilor parlamentare din decembrie şi tensiunilor politice nerezolvate. Ne aşteptăm ca leul să rămână destul de volatil până la sfârşitul anului, în funcţie de evenimente fiind posibilă reluarea scenariului de depreciere şi, respectiv, intervenţie a BNR”, spune directorul general al Noble Securities, Victor Safta.

CE-AU FĂCUT VECINII Încă de la finele lui 2011, euro a intrat pe un trend de scădere, din cauza crizei datoriilor de stat, în special în faţa valutelor majore. Valutele din UE s-au comportat diferit, în funcţie de elementele interne ale fiecărei ţări. Forintul maghiar a atins minime istorice, la începutul anului, din cauza disputelor dintre Guvernul de la Budapesta şi Fondul Monetar Internaţional. Apoi, perspectiva unui nou acord cu FMI a apreciat puternic forintul (plus 9,11% faţă de euro, la 31 august, cel mai mare avans din Uniune). În acelaşi interval, zlotul polonez s-a apreciat cu 6,58% faţă de moneda unică, în condiţiile în care autorităţile de la Varşovia aşteaptă un avans cu 2,5% al economiei, în 2012. Coroana cehă a câştigat 2,77%, deşi ţara se află în recesiune. Motivul - investitorii n-au fugit. Doar dinarul sârbesc a scăzut mai mult decât leul, cu 11,6%, ţara aflându-se totuşi într-o situaţie critică.

O PIAŢĂ LINIŞTITĂ Revenind la leu, el a rămas şi ieri pe un trend de scădere uşoară, paritatea variind nesemnificativ, de la 4,4898, la 4,4907 unităţi/euro. În schimb, rata oficială pentru dolar a coborât cu 0,93 bani, de la 3,5728, la 3,5635 lei. Cursul pentru francul elveţian a crescut uşor, la 3,7391 lei. Potrivit dealerilor, achiziţiile de euro au fost realizate de bănci, care au început să constituie provizioane pentru creditele cu întârziere la plată.



12