Leul şi Euribor lovesc românii cu rate în euro

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Mişcări periculoase

Leul şi Euribor lovesc românii cu rate în euro

Economie 03 Iunie 2011 / 00:00 448 accesări

INDICELE EURIBOR, DUBLU FAŢĂ DE 2010. Aşa cum hackerii se pregătesc să spargă site-ul Fondului Monetar Internaţional, în semn de solidaritate faţă de greci, cărora li se pregătesc măsuri violente de austeritate, indicatorul Euribor e gata să hăcuiască salariile românilor cu credite în euro, crescând cu 0,3 puncte din martie şi până în prezent, la 1,43% pe an, nivel dublu faţă de iunie 2010. În traducere liberă, rata lunară a unui credit ipotecar de 50.000 euro, pe 25 de ani, cu dobândă de 8,5%, va creşte cu 10 euro, la finele lunii, până la circa 390 euro. Veştile rele nu se opresc însă aici. Până la sfârşitul anului, Banca Centrală Europeană ar putea majora la 2% dobânda-cheie, din cauza inflaţiei, fapt care ar duce Euribor-ul la 2,25% pe an, în decembrie. Pentru debitori, majorarea adaugă încă 30 euro la datoria lunară faţă de bănci.

BNR SPRIJINĂ LEUL CU 500 MILIOANE EURO. De cealaltă parte, Banca Naţională a României (BNR) hăcuieşte cum poate moneda europeană, ţinând leul la un curs de 4,1 - 4,2 lei/euro, tot din cauza inflaţiei. Analiştii spun însă că moneda naţională este supraevaluată şi că, deşi îi ajută pe cei cu credite în euro, care încasează salarii în lei, împiedică creşterea economică, întrucât îi afectează pe exportatori. Economiştii ING estimează că, în mai, BNR a vândut peste 500 milioane euro, pentru a preveni o depreciere a leului. „Intervenţia băncii centrale a vizat menţinerea stabilităţii financiare, precum şi ţinerea în frâu a inflaţiei. Nu este exclusă o nouă intervenţie, dacă perechea leu/euro continuă să urce, ceea ce ar pune şi mai multă presiune pe ratele dobânzilor”, spune economistul-şef al ING, Nicolaie Chideşciuc.

DEPRECIERE UŞOARĂ, DAR SIGURĂ. Ce urmează pentru leu? Ziua de ieri a marcat o depreciere cu 0,45 bani a monedei naţionale, la 4,1342 lei/euro, pe fondul scăderilor semnificative de pe bursa asiatică şi reducerii ratingului Greciei de către agenţia de evaluare Moody’s. „Probabil că BNR va interveni imediat ce leul ajunge la 4,14 lei/euro, fapt care va opri trendul de depreciere. Totuşi, evenimentele din Grecia vor continua să fie principalul catalizator al pieţei valutare din România”, mai spune Chideşciuc. Leul a reuşit o apreciere uşoară, cu 0,07 bani, în faţa dolarului american, până la 2,8639 lei/dolar, datorită datelor macroeconomice îngrijorătoare din SUA.

Taguri articol


12