Leul şi-a stopat aprecierea

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Leul şi-a stopat aprecierea

Economie 16 Ianuarie 2007 / 00:00 664 accesări

Moneda naţională s-a apreciat pînă la un maxim de 3,38 unităţi faţă de euro în prima parte a şedinţei interbancare de ieri, dar a pierdut, ulterior, teren, sub presiunea cererii de valută din partea investitorilor locali. Ultimele transferuri ale zilei au fost realizate la 3,3910 -3,3930 lei/euro, cu aproape un ban sub nivelul de la închiderea de vineri. Piaţa s-a deschis la 3,4 lei/euro, iar în prima parte a zilei investitorii au pus presiune la vînzarea de valută, astfel că leul s-a apreciat pînă la un maxim de 3,38 unităţi. “Clienţii locali au interpretat apoi randamentul oferit de Ministerul Finanţelor pentru certificatele de trezorerie drept relativ redus, ceea ce a dus la o inversare a sentimentului din piaţă, punînd presiune la cumpărarea de valută”, a declarat dealerul unei bănci.

Ministerul Finanţelor Publice a vîndut, luni, certificate de trezorerie cu discount la termen de şase luni în valoare de un miliard de lei, cu un randament de 5,81% pe an, oferta participanţilor la licitaţie ridicîndu-se la 5,45 miliarde de lei. Cotaţiile au urcat treptat şi s-au situat în jurul nivelului de 3,39 lei/euro la finalul şedinţei. Banca centrală a atras, tot ieri, cinci miliarde de lei în depozite la o lună, la o dobîndă de 8,75% pe an. Oferta celor 32 de bănci s-a ridicat însă la 20 de miliarde de lei. "Cu toate că Banca Naţională a României a surprins piaţa, atît prin suma destul de mare atrasă, cît şi prin procentul de alocare, de 25%, dobînzile la plasamentele pe o zi şi o săptămînă au rămas la niveluri minime, de 0,5 - 2%, semn că lichiditatea este în continuare ridicată, în jurul a 5-7 miliarde de lei, după estimările noastre”, a mai spus dealerul.

Toate monedele ţărilor din Europa Centrală şi de Est, cu excepţia lirei turceşti, s-au apreciat, în termeni reali, faţă de euro, în ultimii şase ani, iar leul românesc este pe locul al patrulea, cu o apreciere de 27,6%, fiind depăşit doar de rublă şi de coroanele slovacă şi cehă, potrivit unui raport publicat, ieri, de Unicredit. Raportat la anul 2000, rubla rusească s-a apreciat cu 57,8% în termeni reali faţă de euro, coroana slovacă cu 38,4%, iar coroana cehă cu 32,5%. Zlotul s-a apreciat cel mai puţin, cu 7,2%, iar lira turcească s-a depreciat cu aproape 3%. În ciuda aprecierii puternice din ultimii ani a acestor monede, “este probabil că vor continua să se întărească şi pe viitor”, se arată în raport. Aprecierea în termeni reali faţă de 2000 s-a calculat pe baza ratei medii de schimb ponderată cu rata inflaţiei din ţările est-europene, în intervalul analizat, potrivit autorilor studiului.



12