“Cursul leului va continua să fie influenţat de evoluţia celorlalte monede din regiune şi de evenimentele din pieţele dezvoltate, în calitate de monedă deplin convertibilă, dar fără salturi foarte mari”, a spus, ieri, viceguvernatorul Băncii Naţionale a României (BNR) Cristian Popa. În opinia sa, \"vom asista la evoluţii volatile ale cursului, dar moneda naţională va avea o evoluţie lină comparativ cu cele ale celorlalte monede emergente\". Popa a precizat că ne putem aştepta, însă, oricînd ca investitorii străini să îşi schimbe sentimentul faţă de moneda românească, mai ales că evoluţia leului a fost afectată în ultima vreme şi de evenimentele din pieţele internaţionale, precum problemele înregistrate de piaţa ipotecară americană.
În perioada următoare \"este posibil ca traiectoria cursului de schimb al monedei naţionale să reflecte cu preponderenţă fluctuaţiile apetitului pentru risc al investitorilor financiari, precum şi gradul înalt de atractivitate al plasamentelor în lei ce decurge din menţinerea diferenţialului încă înalt al ratelor dobînzilor interne faţă de piaţa internaţională”, se arată în raportul băncii centrale asupra inflaţiei. Potrivit raportului despre inflaţie, alcătuit de departamentul coordonat de viceguvernatorul Cristian Popa, leul s-a depreciat uşor faţă de euro în prima parte a lunii iunie, datorită a ceea ce BNR numeşte creşterea \"neaşteptată\" a ratei dobînzii de către banca centrală a Noii Zeelande şi sporirea randamentelor oferite de obligaţiunile americane, care \"au avut ca efect o scădere temporară a preţurilor pe pieţele de capital emergente\".
Creşterea la un nivel ridicat a dobînzilor interbancare după 22 iunie şi aşteptările pieţei de continuare a aprecierii leului au făcut ca volumul tranzacţiilor derulate de nerezidenţi pe piaţa valutară interbancară să atingă în cursul lunii iunie un nou record absolut, majoritatea acestora constituind operaţiuni cu caracter speculativ. Drept urmare, arată raportul BNR, în a doua jumătate a lui iunie, leul a reînceput să se aprecieze faţă de euro, pragurile succesive depăşite de acesta culminînd cu atingerea, pe data de 29 iunie, a celui mai scăzut nivel al monedei europene în raport cu leul din iunie 2002. Astfel, ritmul de apreciere lunară a leului în raport cu euro a atins maximul ultimelor şase luni (1,8%).