Leului nu-i e frică de Bau-Bau

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
Performerul unei ierni financiare agitate

Leului nu-i e frică de Bau-Bau

Eveniment 02 Martie 2013 / 00:00 517 accesări

LEUL, PE VAL Februarie a compensat cu o concentrare serioasă de turbulenţe în pieţele financiare pentru numărul scurt de zile. Euro a trecut printr-o perioadă slabă, depreciindu-se faţă de majoritatea monedelor, între care şi leul nostru (-0,5%). „Februarie a fost o lună agitată atât politic (alegeri în Italia, evoluţii diferite ale situaţiilor tensionate din anumite zone ale lumii), cât şi economic (multe rezultate negative în UE şi zona euro, semnale mixte privind SUA şi ceva încurajări pentru China). În consecinţă, pieţele financiare au devenit foarte volatile. În acest context, leul a rezistat bine, consolidându-şi aprecierea în intervalul 4,35 - 4,4 lei/euro”, spune directorul Noble Securities România, Victor Safta. Per ansamblu, după primele două luni ale anului, leul a rămas moneda europeană cu cea mai mare creştere comparativ cu euro. Astfel, deşi variaţia din februarie a fost redusă, avansul din ianuarie a menţinut leul în capul listei, cu un plus de 2%. „Trendul leului a fost favorabil, iar anunţul JP Morgan privind includerea obligaţiunilor României în indicele băncii americane pentru titlurile de stat din pieţele emergente a susţinut încrederea investitorilor în leu”, precizează Safta.

JALE ÎN REGIUNE În acelaşi timp, coroana suedeză a crescut considerabil în raport cu euro, cu circa 1,6%, în vreme ce lira sterlină s-a depreciat cu peste 6%, atât faţă de euro, cât şi faţă de dolarul american (până la un minim al ultimilor doi ani şi jumătate). Faţă de euro, lira a atins cel mai scăzut nivel din ultimele 16 luni, după ce economia britanică a coborât cu 0,3%, în trimestrul IV din 2012, iar agenţia de evaluare Moody’s a redus ratingul maxim AAA al ţării. De asemenea, forintul, zlotul şi coroana cehă au încheiat primele două luni ale anului în scădere faţă de euro; zlotul şi coroana cehă au reuşit totuşi un plus în februarie, dar nu suficient cât să contrabalanseze performanţa slabă din ianuarie. Astfel, de la 1 ianuarie şi până la 28 februarie, coroana cehă s-a depreciat cu 2,2% faţă de euro, forintul cu 1,3%, iar zlotul cu 1,8%. Pe de altă parte, dolarul american a crescut în raport cu monedele europene. Nici leul nu a făcut excepţie, scăderea faţă de „fratele” dolar fiind de 3,4%, numai în februarie. Totuşi, leul a reuşit o apreciere puternică în ianuarie, de 4,2%, astfel că, după primele două luni, raportul a rămas pozitiv (circa 1%), spre deosebire de majoritatea monedelor din UE, care au încheiat intervalul în scădere faţă de dolar.

CREŞTEREA CONTINUĂ Nici martie nu va fi o lună liniştită, mai spune Victor Safta, dar, dacă leul reuşeşte măcar să nu piardă teren, „performanţa va fi apreciabilă”. Vineri, cotaţiile leului au rămas uşor sub 4,36 lei/euro, astfel că Banca Naţională a României a afişat o referinţă în scădere cu 1,25 bani, la 4,3573 unităţi. Leul s-a depreciat uşor în raport cu dolarul, cursul urcând cu 0,75 bani, la 3,3420 lei. Totuşi, paritatea leu/franc elveţian a scăzut de la 3,5796 la 3,5571 unităţi.

Taguri articol


12