Libanul, în pragul unui război civil

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Libanul, în pragul unui război civil

Externe 10 Mai 2008 / 00:00 729 accesări

Membri înarmaţi ai Hezbollah au preluat controlul asupra unor vaste zone din Beirut, vineri, în a treia zi de ciocniri între gruparea pro-iraniană şi luptători loiali coaliţiei guvernamentale sprijinite de SUA. Surse din forţele de securitate au declarat că cel puţin zece persoane au fost ucise şi 20 rănite în cele mai grave lupte interne înregistrate de la războiul civil din 1975-1990. Zgomotul grenadelor care explodează şi rafalele tirurilor de armă automată continuau vineri să răsune în oraş. Mişcările şiite Hezbollah şi Amal au preluat controlul asupra unor cartiere sunnite din vestul capitalei - Zarif, Malla, Zokak el-Blat, Khandak el-Ghamik şi Aisha Bakkar, au relatat martori oculari. În plus, ciocniri violente au avut loc în Hamra, un cartier cu populaţie de confesiune mixtă, sunnită, şiită şi creştină. Portul Beirut şi-a încetat, vineri, orice activitate, din cauza luptelor care zguduie capitala libaneză.

Din cauza ameninţărilor Hezbollahului şiit libanez, toate organele de presă deţinute de familia liderului majorităţii antisiriene Saad Hariri au fost închise vineri. Este vorba despre canalul de televiziune Future TV, canalul de ştiri cu transmitere prin satelit Future News, cotidianul “al-Mustaqbal” şi “Radio-Orient”. Toate aceste instituţii de presă au fost închise şi plasate sub controlul armatei, în urma ameninţărilor primite din partea oamenilor înarmaţi ai Hezbollah, a declarat, sub acoperirea anonimatului, un responsabil al grupului de presă. Reuters a transmis, citînd surse din serviciile de securitate, că Hezbollahul şi luptătorii din mişcarea aliată Amal - ambele grupări şiite - au preluat controlul asupra birourilor grupului Future al familiei Hariri, aflate în jumătatea vestică a Beirutului, predominant musulmană. De asemenea, indivizi înarmaţi au pătruns în birourile cotidianului “al-Mustaqbal”. Prin ferestrele clădirii a început să iasă fum, au declarat martorii. În scene care amintesc de cele mai întunecate zile ale războiului civil, tineri înarmaţi cu puşti de asalt străbateau străzile printre maşini avariate şi clădiri incendiate. Indivizii înarmaţi au acceptat să predea armatei, fără să opună rezistenţă, controlul asupra caselor unor deputaţi şi miniştri din majoritatea antisiriană a lui Hariri. Hezbollahul, mişcare politică ce beneficiază însă şi de o puternică aripă militară, preluase, miercuri, controlul asupra tuturor drumurilor care duceau către aeroportul internaţional Beirut, singura legătură aeriană a Libanului cu lumea exterioară. Aeroportul era în imposibilitate de a opera şi vineri.

Mai multe sute de persoane, printre care cetăţeni străini şi muncitori sirieni, se înghesuiau vineri la graniţa siriană, pentru a scăpa de violenţele care afectează Libanul de trei zile. Sute de persoane, printre care cetăţeni britanici, americani, germani, ciprioţi şi sirieni, au ajuns în masă la punctele de trecere a frontierei de la Arida, în nordul Libanului şi la Masnaa, în est, pentru a încerca să părăsească ţara. Mai multe state arabe au început deja să îşi evacueze cetăţenii din Liban. Unicul aeroport internaţional din Liban a fost paralizat iar portul din Beirut a fost închis din cauza crizei. Aeroportul internaţional de la Beirut este practic închis de la începutul acestor violenţe.

Violenţele au izbucnit în momentul în care Guvernul a declarat că reţeaua de comunicaţii a aripii militare a Hezbollah este ilegală. Liderul Hezbollah, şeicul Sayyed Hassan Nasrallah, a declarat joi că decizia Guvernului echivalează cu o declaraţie de război. Hariri a propus un tîrg pentru a pune capăt violenţei, potrivit căruia deciziile Guvernului care au înfuriat Hezbollahul ar fi considerate “o neînţelegere”, însă mişcarea pro-iraniană a respins propunerea. Confruntările dintre susţinătorii opoziţiei conduse de Hezbollah şi cei ai Guvernului libanez s-au încheiat vineri, la Beirut, după ce combatanţii Hezbollah au preluat controlul asupra zonei de vest a capitalei. Armata şi forţele de securitate interne sunt deja desfăşurate în zonele controlate de opoziţie.

Iranul, care susţine mişcarea şiită Hezbollah, a atribuit Israelului şi SUA responsabilitatea pentru criza izbucnită în Liban. “Intervenţiile aventuroase ale SUA şi ale regimului sionist sînt principala cauză a situaţiei haotice din Liban”, a declarat Mohammad Ali Hosseini, purtătorul de cuvînt al Ministerului de Externe de la Teheran. “Din nefericire, o parte a complotului politic care fusese anticipat a fost aplicată. Sperăm că aceia care sînt responsabili depun eforturi pentru a reinstaura calmul şi stabilitatea în Liban”, adaugă Hosseini. “Eforturile neobosite depuse de Iran pentru ajutarea diferitelor facţiuni politice să ajungă la un acord nu au fost stimulate de alte ţări”, a spus Hosseini, fără a cita acele ţări. Iranul este acuzat de SUA şi Israel că încearcă să destabilizeze Libanul cu ajutorul mişcării Hezbollah. Preşedintele israelian, Shimon Peres, a acuzat, vineri, Teheranul că alimentează criza din Liban, pentru a domina întreaga regiune. Arabia Saudită, un aliat-cheie al Guvernului libanez, a cerut convocarea unei reuniuni de urgenţă a miniştrilor de Externe din statele arabe, pentru a dezbate criza din Liban, a relatat, vineri, postul saudit de televiziune al-Arabiya. Postul saudit nu a furnizat detalii privind solicitarea înaintată de Arabia Saudită, care sprijină Guvernul sunnit de la Beirut, scenă a unor grave violenţe între militanţii Hezbollah şi forţele guvernamentale.



12