În cadrul conferinţei ţărilor donatoare, care s-a desfăşurat la Stockholm, premierul libanez a lansat, joi, un apel în favoarea reconstrucţiei ţării sale. Acesta a respins categoric acuzaţile conform cărora donaţiile comunităţii internaţionale ar putea finanţa mişcarea Hezbollah.
Pe de altă parte, secretarul general al Naţiunilor Unite îşi continuă turneul în Orientul Mijlociu, în efortul de a contribui la aplicarea prevederilor Rezoluţiei 1.701 a Consiliului de Securitate şi a obţine o soluţie durabilă la tensiunile dintre Israel şi statele arabe. Imediat după întîlnirea de la Ramallah, în Cisiordania, cu preşedintele Autorităţii Palestiniene, Mahmud Abbas, Kofi Annan a cerut Israelului să ridice blocada impusă în Fîşia Gaza. Anterior, Kofi Annan recomanda statului evreu să ridice blocada aeriană şi maritimă impusă Libanului, somînd mişcarea şiită Hezbollah să îi pună în libertate, imediat şi necondiţionat, pe cei doi militari israelieni răpiţi în iulie. Armata israeliană a predat trupelor Naţiunilor Unite şi celor libaneze controlul a peste două treimi din teritoriul ocupat în sudul Libanului. Anterior, condiţiona retragerea de desfăşurarea a 5.000 de militari ai Naţiunilor Unite şi a unui contingent libanez format din 16.000 de persoane. Totodată, Kofi Annan, a denunţat, joi, utilizarea de către armata israeliană a bombelor cu submuniţie în Liban şi a cerut Israelului să dezvăluie zonele unde a fost folosit acest tip de muniţie.
După întrevederile cu liderii israelieni şi cu preşedintele palestinian, Kofi Annan a ajuns, miercuri după-amiază, în Iordania, unde joi va avea convorbiri cu regele Abdullah al II-lea. Turneul secretarului general al Naţiunilor Unite va continua în Siria, urmînd să se încheie sîmbătă în Iran, unde va fi abordată problema programului nuclear, suspectat de puterile occidentale că ar avea obiective militare.
Italia avertizează Siria în privinţa livrărilor de arme
"Comunitatea internaţională nu va sta să privească în cazul în care Siria trimite arme în Liban", a declarat ministrul italian al Afacerilor Externe. Italia a anunţat că va trimite pînă la 3.000 de militari în sudul Libanului şi urmează să preia, în februarie, comanda forţei Naţiunilor Unite de menţinere a păcii din zonă.
La rîndul lor, Statele Unite au luat măsuri împotriva unei organizaţii-cheie în strîngerea de fonduri pentru Hezbollah, cerînd îngheţarea activelor acesteia şi scoţînd în afara legii actele de donaţie ce ar putea fi efectuate de cetăţenii americani. Statele Unite consideră Hezbollah drept o organizaţie teroristă, însă Uniunea Europeană a refuzat să adopte aceeaşi atitudine, în parte şi graţie amplelor activităţi sociale în care este implicată mişcarea şiită. Măsura luată de administraţia Bush împotriva Organizaţiei de Sprijin a Rezistenţei Islamice are drept obiectiv demonstrarea legăturilor existente între Hezbollah şi activităţile teroriste.
A fost eliminat liderul Brigăzilor Martirilor al-Aqsa
Trupele israeliene l-au ucis, joi, pe liderul grupării militante Brigăzile Martirilor al-Aqsa, în timpul unui raid desfăşurat în localitatea Nablus din Cisiordania, au anunţat surse din serviciile palestiniene de securitate. Fadi Khafisha, cunoscut pentru implicarea sa în pregătirea atentatelor sinucigaşe asupra Israelului, a fost împuşcat în Oraşul Vechi, în centrul localităţii Nablus. Un alt lider al militanţilor a fost rănit în timpul confruntărilor, împreună cu alte patru persoane.
Un purtător de cuvînt al armatei israeliene a precizat că a avut loc un schimb de focuri la Nablus şi că militanţii palestinienei au atacat primii. Directorul serviciului israelian de securitate a declarat în cursul acestei săptămâni că palestinienii ar putea fi motivaţi de evoluţia gherilelor Hezbollah în timpul celor 34 de zile de conflict cu Israel.