Libanul nu a răspuns iniţiativelor de pace

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Libanul nu a răspuns iniţiativelor de pace

Externe 05 Septembrie 2006 / 00:00 791 accesări

Caporalul israelian Gilad Shalit, răpit de militanţi palestinieni în luna iunie, ar putea fi eliberat în curînd, în condiţiile în care în următoarele 48 de ore Israelul va semna un acord diplomatic în acest sens. În schimbul militarului, Israelul va elibera 1.400 de deţinuţi palestinieni. Anunţul referitor la semnarea acordului a fost amînat din cauza dificultăţilor politice interne din Israel şi din cadrul Autorităţii Palestiniene. Acordul a fost mediat de Statele Unite, Franţa, Rusia, Iran, Arabia Saudită, Iordania, Siria, Qatar şi Egipt, fiind încheiat cu aprobarea facţiunilor palestiniene din Damasc. Cele zece clauze ale documentului stipulează printre altele şi ridicarea blocadei impuse Fîşiei Gaza, retragerea trupelor israeliene din regiune şi suspendarea tuturor activităţilor militare. Israelul va trebui să deschidă punctele vamale de la frontiera Fîşiei Gaza, să deblocheze fondurile destinate Autorităţii Palestiniene, să elibereze toţii politicienii palestinieni şi să suspende raidurile de eliminare punctuală a militanţilor islamişti. La rîndul lor, palestinienii sînt somaţi să înceteze lansările de rachete spre statul evreu şi atentatele sinucigaşe.

Dacă restabilirea calmului în teritoriile palestiniene devine din ce în ce mai certă, situaţia din sudul Libanului nu convinge însă asupra înclinaţiei spre pace. Premierul israelian, Ehud Olmert, a declarat că s-a adresat, de nenumărate ori, fără succes, omologului său libanez, Fuad Siniora, pentru iniţierea unor convorbiri de pace între cele două ţări. În schimb, biroul premierului libanez a anunţat că încă nu a primit nicio invitaţie în acest sens, însă oricum va respinge iniţiativele de acest fel. "Ar fi normal ca premierul libanez să răspundă numeroaselor invitaţii pe care i le-am adresat şi să ne întîlnim, să dăm mîna, să facem pace, pentru a termina cu toate ostilităţile, actele fanatice şi ura pe care această ţară le simte la adresa noastră", a spus Siniora. "Nu a primit nimeni invitaţiile. Oricum le respingem înainte să sosească", a comunicat biroul primului-ministru libanez. "Ceea ce trebuie să facă Israelul este să se retragă de pe teritoriul Libanului, din zona Fermelor Shebaa şi să aplice Rezoluţia ONU care prevede ridicarea blocadei. Libanul va fi ultimul stat care va semna un acord de pace cu Israelul, iar asta se întîmplă graţie iniţiativei de pace a ţărilor arabe", adaugă comunicatul. Guvernul libanez se referă la o iniţiativă lansată în 2002, care prevede normalizarea relaţiilor dintre ţările arabe şi Israel, dacă statul evreu eliberează toate teritoriile ocupate în timpul războiului din 1967, permite crearea unui stat palestinian şi soluţionează problema refugiaţilor palestinieni.

Regruparea forţelor

Militarii italieni din primul contingent de întăriri pentru forţa Naţiunilor Unite din Liban, sosiţi în zonă la sfîrşitul săptămînii trecute, s-au regrupat, luni, la est de oraşul Tyr. 880 de militari italieni au debarcat sîmbătă şi duminică în zona Tyr, în portul Naqoura şi la Beirut, fiind însoţiţi de 158 de vehicule, dintre care zece blindate amfibii şi 16 tancuri de atac. Militarii italieni vor fi desfăşuraţi ulterior în zona lor de competenţă, situată în sectorul de vest al regiunii de graniţă, între Israel, rîul Liban şi litoralul Mediteranei.

La rîndul său, Qatarul a anunţat, luni, că va fi prima ţară arabă care participă la Forţa Interimară a Naţiunilor Unite din Liban, unde intenţionează să trimită 200 - 300 de militari. Anunţul a fost făcut de ministrul Afacerilor Externe din Qatar, şeicul Hamad ben Jassem ben Jabr Al-Thani, într-o conferinţă de presă comună cu secretarul general al Naţiunilor Unite, Kofi Annan, la încheierea vizitei acestuia din urmă în Qatar.

De teama escaladării violenţelor, armata israeliană va solicita o suplimentare bugetară de 1,8 miliarde de euro care va fi utilizată pentru reabilitarea serviciilor de informaţii militare. Pe fondul conflictului din Liban, serviciile de informaţii militare au fost criticate pentru că nu au reuşit să infiltreze agenţi în structurile Hezbollah. În prezent, Ministerul israelian al Apărării negociază cu Departamentul Trezoreriei nivelul bugetului pe anul 2007. Scopul este conceperea unui buget de 36,5 miliarde de shekeli anual (6,5 miliarde de euro). În plus, armata solicită încă 11 miliarde de shekeli (1,9 miliarde de euro) pentru refacerea stocurilor de muniţie şi un supliment bugetar de zece miliarde (1,8 miliarde de euro). Decizia privind nivelul bugetului va fi luată la 10 septembrie printr-un vot al membrilor Parlamentului.



12