În lipsa unui sistem informatic bine pus la punct, în multe dintre cabinetele medicale din ţară, personalul medical are liber la prescrierea medicamentelor în regim compensat şi gratuit, de cele mai multe ori apelînd la diferite metode ilegale. În urma sesizărilor primite la Ministerul Sănătăţii Publice a reieşit că între trei şi şapte la sută din reţete sînt scrise abuziv. Mai exact, ministrului Eugen Nicolăescu i-au fost semnalate cazuri în care medicamentele pentru bătrîni au fost prescrise unor sugari. Demnitarul spune că sînt mulţi medici care prescriu reţete fără să verifice măcar pacientul. Nicolăescu s-a arătat nemulţumit de faptul că, uneori, se întîmplă ca asistenta medicală să scrie reţeta, iar medicul să pună parafa, fără să mai verifice. El crede că verificările la fiecare cabinet medical în parte I-ar costa mult prea mult, poate mai mult decît banii pe medicamentele scrise abuziv.
Niolăescu se bazează pe noua listă de medicamente compensate ce va include protocoale terapeutice. “Cînd ai protocolul aprobat prin lege, nu ai voie să greşeşti. Pentru că, dacă nu eşti bun, pleci din sistem. Nu poţi să spui că ai greşit o dată, de nouă ori, de zece ori şi ai luat zeci de milioane din fondurile publice fără să te tragă nimeni la răspundere”, spune Nicolăescu. Vor fi reguli - şi medicale şi economice - care vor încerca să micşoreze abuzul, superficialitatea şi lipsa de responsabilitate. El a adăugat că este nevoie de un control, iar introducerea sistemului informatic şi informaţional de monitorizare pe cod numeric personal va permite supravegherea online a modului în care se prescriu reţetele. Nicolăescu a explicat că acolo există şi vîrsta, sexul, patologia, zona din care vine pacientul. Demnitarul a declarat că este vorba despre “abuz şi furt”, pentru că s-au luat medicamente pe alte nume.
Noua listă de medicamente compensate, amînată
Noua listă de medicamente compensate ar putea să intre în vigoare pe 15 iulie, nu pe 1 iulie, cum se anunţase iniţial, amînarea fiind justificată de motive tehnice. Ministrul Sănătăţii a declarat că amînarea s-a făcut prin dorinţa de a se evita blocajele, arătînd că a avut mai multe discuţii cu unii medici şi farmacişti, care i-au ridicat aceeaşi problemă. În condiţiile în care, la început de lună, se eliberează în număr mare reţete medicale, introducerea listei ar fi dus la un adevărat blocaj. “Mai bine la 15 iulie, cînd cea mai mare parte a reţetelor s-au prescris pentru luna iulie şi atunci există timpul material necesar să se realizeze şi partea de sistem informatic în farmacii”, a spus Nicolăescu, care a adăugat că închiderea farmaciilor pentru cîteva zile nu ar face bine.