Expoziţia-eveniment „Aurul şi argintul antic al României”, itinerată din 2013 în 11 muzee din țară, va putea fi admirată și la Muzeul de Istorie Națională și Arheologie din Constanța, începând de miercuri, 22 iunie, ora 14.00, când va avea loc vernisajul expoziției. Spectaculoasa expoziție, care găzduiește peste 1.000 de obiecte arheologice din metale preţioase, descoperite de-a lungul ultimelor două secole pe teritoriul României, va putea fi vizitată până pe 4 septembrie, zilnic, între orele 09.00 - 20.00.
Expoziția este organizată de Muzeul Naţional de Istorie a României în colaborare cu 31 de muzee de profil din întreaga ţară, printre care şi instituţia gazdă. MINAC este reprezentat prin tezaurul episcopal de la Sucidava, descoperit în localitatea constănțeană Izvoarele, constând în vase şi obiecte de cult din argint, datând din secolele V-VI, dar și prin podoabe din aur din mormintele unor femei care au trăit în veacul al II-lea, la Tomis și Callatis.
„În cadrul aceluiași eveniment, circumscrise temei „Aurul, argintul și diversitatea universului material”, au fost alese patru categorii de artefacte care pot ilustra în mod semnificativ particularitățile regionale și varietatea patrimoniului arheologic al Dobrogei. Prin intermediul podoabelor din materiale exotice - scoică (Dentalium și Spondylus) și marmură - datate în mileniul al V-lea î. Hr. (cultura Hamangia), al statuetelor din teracotă de tip Tanagra din perioada elenistică, al monedelor și al vaselor de sticlă din perioada romană, MINAC prezintă artefacte valoroase și sugestive din patrimoniul propriu și oferă o contextualizare mai amplă tezaurelor din metale prețioase augmentându-le astfel semnificațiile”, spun gazdele.
Valoroasele obiecte din aur și argint au ajuns la Constanța încă din 12 iunie, printr-un transport special, care a beneficiat de paza jandarmilor.
Citește și:
Exclusiv! Aur și argint de valoare inestimabilă, la Muzeul din Constanța
„Aurul și argintul antic al României”, și la Constanța
Muzeul de Istorie, neîncăpător pentru „Aurul și argintul antic”?!