Liber la chiuretaj pentru minore!

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liber la chiuretaj pentru minore!

Eveniment 24 Iulie 2008 / 00:00 2395 accesări

Proiectul de Ordin al Ministerului Sănătăţii Publice, potrivit căruia minorele pînă la 15 ani care rămîn gravide pot întrerupe sarcina pînă în săptămîna 24 de gestaţie, i-a indignat pe reprezentanţii Colegiului Medicilor din România. Ei sînt de părere că proiectul nu face altceva decît să încurajeze crima şi să crească numărul avorturilor. Dezbaterea a apărut pe fondul recomandărilor venite din partea UE privind schimbarea Legislaţiei privind avortul minorelor, după scandalul creat de cazul copilei de 11 ani violate de unchiul ei, care a rămas gravidă, dar nu a putut întrerupe sarcina în România din cauza legislaţiei în vigoare.

Cazul copilei de 11 ani care a rămas gravidă după ce a fost violată de unchiul ei a intrat în atenţia autorităţilor din Sănătate, astfel că s-a luat hotărîrea elaborării unui Ordin ministerial potrivit căruia minorele pînă la 15 ani care rămîn însărcinate pot întrerupe evoluţia produsului de concepţie pînă în săptămîna 24. Deocamdată, proiectul de lege se află pe site-ul Ministerului Sănătăţii Publice pentru dezbateri şi propuneri. Specialiştii spun că întreruperea sarcinii va putea fi realizată numai în unităţi spitaliceşti de nivel trei, potrivit proiectului de Ordin privind aprobarea procedurilor de intervenţie în astfel de situaţii. Medicii spun că orice sarcină survenită pînă la împlinirea vîrstei de 15 ani este considerată sarcină cu risc obstetrical înalt, de a cărei supraveghere ar trebui să se ocupe un medic cu specializarea obstetrică-ginecologie. În proiectul de act normativ se mai arată că orice medic de specialitate obstetrică-ginecologie care constată existenţa unei sarcini în evoluţie la o minoră care nu a împlinit vîrsta de 15 ani are mai multe obligaţii. El trebuie să consemneze consultaţia acordată în registrul de consultaţii medicale al cabinetului medical sau al unităţii sanitare spitaliceşti şi să informeze gravida, precum şi reprezentantul legal al acesteia cu privire la diagnosticul complet al sarcinii, incluzînd vîrsta gestaţională. De asemenea, trebuie să informeze pacienta de beneficiul şi riscul medical al păstrării sarcinii, comparativ cu cel al întreruperii cursului acesteia, dar şi despre necesitatea consilierii psihologice şi juridice a gravidei. Medicul de specialitate obstetrică-ginecologie este obligat să sesizeze (telefonic şi în scris) direcţia generală de asistenţă socială şi protecţia copilului din raza administrativ-teritorială în care domiciliază minora, în termen de cel mult 24 de ore de la prezentarea gravidei la consultaţie, cu precizarea datelor de identitate ale acesteia, precum şi a vîrstei sarcinii în evoluţie. În cel mult 24 de ore de la înregistrarea sesizării, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) este obligată să realizeze evaluarea iniţială în regim de urgenţă, să întocmească raportul de anchetă socială şi să efectueze evaluarea psihologică a minorei. De asemenea, reprezentanţii DGASPC trebuie să iniţieze activităţile de consiliere psihologică şi juridică.

Potrivit proiectului de ordin, consilierea psihologică în situaţie de criză, realizată de psiholog, are ca obiective centrarea pe situaţia concretă şi găsirea unei soluţii care să ajute copilul şi familia să-şi folosească resursele pentru a depăşi situaţia şi să-şi desfăşoare activităţile de zi cu zi într-un mod cît mai acceptabil şi eficient pentru ei şi pentru cei din jur. Consilierea psihologică pe termen lung se realizează la solicitarea minorei şi a reprezentaţilor legali ai acesteia şi este centrată pe optimizarea funcţionării persoanei copilului şi a familiei şi pe prevenirea tulburărilor afective şi comportamentale. Medicii de specialitate obstetrică-ginecologie, solicitaţi pentru efectuarea unei întreruperi de sarcină survenite la o minoră în vîrstă de pînă la 15 ani care nu depăşeşte 14 săptămîni de gestaţie, trebuie să solicite prezentarea documentelor doveditoare privind efectuarea consilierii psihologice şi juridice, să realizeze informarea medicală a minorei şi a reprezentatului legal al acesteia în vederea luării unei decizii informate. Dacă solicitarea de întrerupere a cursului sarcinii se înregistrează în cadrul unui cabinet medical individual, doctorul de specialitate va informa direct autoritatea de sănătate publică.

Proiectul încurajează crima şi creşte numărul avorturilor!

Reprezentanţii Colegiului Medicilor din România contestă proiectul de Ordin al Ministerului Sănătăţii, apreciind că astfel “va fi încurajată crima şi va creşte numărul avorturilor”. “Nu sîntem de acord. Prin acest proiect se încurajează crima şi creşte numărul avorturilor”, este declaraţia prof. dr. Vasile Astărăstoaie, preşedintele Colegiului Medicilor din România (CMR) şi preşedintele comisiei de etică a Ministerului Sănătăţii. Pe de altă parte, medicii ginecologii cer ca în actul normativ să fie scrise explicit situaţiile în care minora gravidă poate avorta.

Întreruperea de sarcină poate fi realizată, potrivit proiectului de act normativ, în doar 18 spitale din România, printre care şi Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă Constanţa.



12