Pe parcursul ultimilor trei ani, în rîndul producătorilor de carne din România au apărut mari tensiuni provocate de imposibilitatea acestora de a-şi mai mai exporta produsele în statele Uniunii Europene. Miza nu a fost niciodată echitabilă, dat fiind faptul că după ce au interzis vaccinarea porcilor vii din cauza apariţiei primelor focare de pestă, apoi ne-au învăţat cum să ne creştem animalele, europenii au mai impus şi restricţii care au scos România de pe piaţa de profil. Concurenţa neloială a trimis producătorii români în faliment, iar pentru ca totul să meargă în conformitate cu directivele de la Bruxelles, ţara noastră a primit o nouă lovitură anul trecut, în urma crizei provocate de gripa aviară. Prin bunăvoinţa oficialilor europeni, doar firmele din 16 judeţe ale ţării au primit aviz în vederea realizării exporturilor de carne de pasăre în UE, însă fără a mai livra vreodată păsări vii. La doar trei luni de la impunerea unui nou set de restricţii în vederea garantării siguranţei alimentelor provenite din România şi Bulgaria, Comisia Europeană a schimbat macazul şi a decis ridicarea interdicţiilor la carnea de pasăre provenită din ţara noastră. Potrivit preşedintelui Autorităţii Naţionale Sanitar - Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Marian Avram, măsura este un pas important în revigorarea producătorilor autohtoni, mai ales că în urma integrării europene aceştia pot intra mai uşor pe piaţa comunitară. Statisticile ANSVSA arată că, în România, consumul de carne de pasăre pe cap de locuitor este de aprox. 20 de kg. De altfel, producţia de pe piaţa produselor din domeniul avicol a fost estimată anul trecut la 700 de milioane euro, cu 100 de milioane mai mult decît în 2005.