Liber la îmbolnăviri...

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...
La Ivrinezu, în lipsa medicului de familie

Liber la îmbolnăviri...

Sănătate 12 Ianuarie 2011 / 00:00 412 accesări

Ancheta epidemiologică cu privire la cazurile de pediculoză (păduchi) înregistrate în colectivităţile de copii şcolari şi preşcolari din localitatea Ivrinezu Mare, comuna Peştera, întreprinse de către medicii Direcţiei de Sănătate Publică Judeţeană (DSPJ) Constanţa, s-a finalizat ieri. O echipă din cadrul Departamentului de Supraveghere în Sănătate Publică şi Direcţiei de Control în Sănătate Publică a DSPJ Constanţa s-a deplasat la Şcoala cu clasele I-IV şi Grădiniţa din Ivrinezu Mare, pentru a vedea exact ce s-a întâmplat, după ce, pe 10 ianuarie, un părinte a anunţat că, în şcoală, mai mulţi copii au fost găsiţi cu păduchi. Potrivit DSPJ, în urma triajului epidemiologic efectuat s-a constatat că, din 33 de elevi înscrişi au fost triaţi 30 de elevi prezenţi la data controlului, depistându-se două cazuri de pediculoză. De asemenea, la grădiniţa din aceeaşi localitate, din 25 copii înscrişi au fost triaţi 14 copii prezenţi, fiind depistat un singur caz de pediculoză. „Nu a fost efectuat triajul epidemiologic la începerea şcolii, după vacanţa de iarnă, deoarece medicul de la CMI nu a fost prezent în localitate din motive familiale”, se arată într-un comunicat al DSPJ.

FĂRĂ SCUZE. Gravitatea situaţiei este că, în lipsa medicului de familie şi în lipsa unui înlocuitor, în unitatea de învăţământ ar fi putut să izbucnească orice epidemie, având în vedere că reintrarea în colectivitate s-a făcut după vacanţă, timp în care copiii s-ar fi putut alege cu o serie de boli infecto-contagioase. Tocmai din acest motiv a apărut, potrivit Ministerului Sănătăţii (MS), necesitatea efectuării triajelor epidemiologice. Reprezentanţii MS spun că triajele au scopul lor şi că nu sunt întâmplătoare şi nici făcute la normă. La baza lor au stat o serie de studii şi de analize ale unor medici experţi în epidemiologie. Nu este o scuză faptul că medicul a avut o problemă. Faptul că DSPJ Constanţa nu a fost informată de absenţa medicului de familie ar trebui să dea de gândit conducerii unităţii, care reprezintă MS în teritoriu şi care trebuie să ştie tot ce mişcă în teritoriu, indiferent de distanţă.

RECOMANDĂRI. În urma celor constatate în cadrul anchetei epidemiologice, medicii DSPJ au venit cu o serie de recomandări. Potrivit comunicatului DSPJ, copiii depistaţi cu păduchi, în urma triajului, vor fi îndrumaţi către medicul de familie sau medicul care răspunde de unitatea şcolară în vederea consilierii; copiii vor fi reprimiţi în colectivitate numai după deparazitare şi cu avizul scris al medicului; vor fi consiliate şi familiile din care provin copiii parazitaţi în vederea lărgirii acţiunii de deparazitare la nivelul fiecărui membru al familiei. Ca şi sancţiune aplicată, directorul şcolii a primit “avertisment” pentru neanunţarea situaţiei la DSPJ Constanţa.



12