Liberal-democraţii britanici, pe primul loc în sondaje

Nu ai găsit subiectul dorit?
Foloseşte căutarea ...

Liberal-democraţii britanici, pe primul loc în sondaje

Externe 19 Aprilie 2010 / 00:00 365 accesări

Liberal-democraţii britanici, care în mod obişnuit se clasează pe locul al treilea la alegerile din Marea Britanie, sunt plasaţi pentru prima dată pe locul întâi de un sondaj publicat duminică de publicaţia „Mail on Sunday”, ceea ce reprezintă o premieră în ultimii 104 ani. Această performanţă se datorează, fără îndoială, prestaţiei excelente pe care liderul lor, Nick Clegg, a avut-o în prima dezbatere televizată, desfăşurată săptămâna aceasta, cu premierul laburist Gordon Brown şi cu liderul opoziţiei conservatoare, David Cameron. Toţi trei sunt candidaţi din partea partidelor lor pentru postul de prim-ministru, în perspectiva alegerilor legislative din 6 mai. Părerile au fost unanime că Nick Clegg a câştigat această primă dezbatere, iar cota lui de popularitate a crescut simţitor după aceea.

Sondajul online efectuat la comanda „Mail on Sunday” de BPIX îi indică pe liberal-democraţi în fruntea preferinţelor electoratului, cu 32% dintre intenţiile de vot, ceea ce reprezintă o creştere cu 12 puncte procentuale în decurs de o săptămână. Conservatorii sunt pe locul al doilea cu 31%, în scădere cu şapte procente, iar laburiştii premierului Brown au 28% din intenţiile de vot, o scădere cu trei procente. Încurajat de această primă victorie în sondaje, Nick Clegg va încerca să îşi ridice popularitatea curtând electoratul tânăr. Acestea le-a cerut tinerilor de 18-25 de ani să meargă să se înscrie pe listele electorale până marţi, când expiră termenul pentru aceasta. Mesajul său aminteşte de strategia lui Barack Obama de a şi-i atrage pe cei care votează prima oară.

Şi un sondaj efectuat de publicaţia „The Sunday Times” relevă că Nick Clegg, liderul care până în urmă cu câteva zile era puţin cunoscut electoratului, este acum cel mai popular şef de partid de la Winston Churchill încoace, iar popularitatea sa trage după sine urcarea în sondaje şi a formaţiunii sale. „Fenomenul Clegg”, caracterizează săptămânalul britanic această situaţie. În 1945, cu doar câteva luni înainte de a pierde alegerile, Winston Churchill avea o rată de popularitate de 83%.

Sistemul electoral britanic, uninominal cu un singur tur, ar putea tempera totuşi aceste intenţii de vot şi i-ar putea aduce chiar pe laburişti în situaţia de câştigători ai scrutinului, fără a putea obţine însă majoritate absolută. În vârstă de 43 de ani, Nick Clegg a fost europarlamentar din 1999 până în 2004 şi a fost ales lider al partidului la 18 decembrie 2007. A urmat Westminster School din Londra, apoi a studiat arheologia şi antropologia la Robinson College, Cambridge. Ulterior şi-a îmbogăţit studiile la Universitatea Minnesota şi College of Europe. Singurul candidat dintre cei trei care se declară ateu, Nick Clegg este căsătorit cu avocata spaniolă Miriam González Durántez, catolică practicantă, care nu are cetăţenie britanică. Au trei copii împreună, ultimul născut zilele acestea.



12