CU DEMISIA JOS Trecerea liberalilor în opoziţie, coroborată cu demararea negocierilor pentru fuziunea cu PDL, riscă să genereze un efect de domino asupra şefilor de deconcentrate susţinuţi de PNL, cărora preşedintele executiv al PSD, vicepremierul Liviu Dragnea, le-a cerut demisia în urmă cu două zile. „Ar fi un gest de bun simţ ca directorii care fac parte din PNL, dar conduc deconcentrate să demisioneze din funcţii. În mod normal, până acum, liberalii, fiind nişte cetăţeni foarte onorabili, ar fi trebuit să plece”, a spus Dragnea. De aceeaşi părere cu Dragnea sunt şi social democraţii din teritoriu, care le cer liberalilor cu funcţii de conducere în deconcentrate să-şi dea demisia. La Constanţa, PSD le solicită foştilor parteneri de alianţă să renunţe la funcţiile publice pe care le-au dobândit atunci când au fost în USL. Preşedintele Organizaţiei Municipale Constanţa a PSD, viceprimarul Decebal Făgădău, a declarat ieri: „Toţi directorii puşi politic de PNL ar trebui să elibereze funcţiile, aşa cum au făcut-o directorii PSD în 2009, când PSD a părăsit guvernarea. Acelaşi lucru aştept şi de la cei propulsaţi de PNL”, a declarat Făgădău. El admite însă că, în unele situaţii, e greu ca cineva să îi schimbe din funcţii. „Unii şi-au câştigat posturile prin concurs. Însă e imoral ca ei să mai fie în funcţii de vreme ce partidul este în opoziţie. Ar fi un gest de minimă onoare pentru liberali”, a punctat Făgădău.
AŞTEPTARE Mergând pe această linie, şi secretarul Organizaţiei Judeţene a PSD, Cristinel Dragomir, a afirmat că cine vrea să respecte programul de guvernare rămâne, cine nu - pleacă. „Am aşteptat până după europarlamentare cu speranţa că se va reface USL. Nu a fost nevoie să învolburăm apele, dar acum liberalii au trecut în opoziţie şi trebuie să plece. Totul depinde de Guvern, unde se iau deciziile în cazul directorilor de deconcentrate. Sunt şi câteva situaţii speciale, în care liberalii numiţi în funcţie au dat concurs şi şi-au câştigat posturile. Cert este că PSD are o bază de cadre suficientă şi pregătită pentru a suplini plecarea unor şefi de deconcentrate. Personal, eu mi-aş dori să-i schimb pe toţi liberalii”, a spus, tranşant, Dragomir.
LISTA NEAGRĂ Printre liberalii cărora social democraţii le cer să plece din funcţii se numără directorul general al Centrului Român pentru Pregătirea şi Perfecţionarea Personalului din Transporturi Navale, Ovidiu Cupşa, directorul Direcţiei de Statistică, Enache Buşu, şeful Inspectoratului Teritorial de Muncă, Eugen Bola, şeful Casei Judeţene de Asigurări de Sănătate (CJAS), Dragoş Poteleanu, directorul Direcţiei Judeţene pentru Sport şi Tineret Constanţa, Claudiu Teliceanu, directorul Oil Terminal Constanţa, Sorin Ciutureanu, şi directorul coordonator al Companiei Naţionale Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, Ciprian Hanganu. Întrebaţi dacă îşi vor da demisia din funcţii, cei mai mulţi au spus că nu s-au gândit la aşa ceva, iar unii au refuzat să comenteze subiectul. „Nu s-a pus problema asta la partid. Eu rămân deocamdată, nu pot să comentez mai mult“, a spus Bola. Nu la fel de reticent cu subiectul a fost şi liberalul Ovidiu Cupşa, care a afirmat că cei de la Guvern ar trebui să facă o evaluare în funcţie de rezultatele obţinute de fiecare. „Nu contează că eşti de la PSD, PNL, sau PDL, valoarea individuală contează. Pentru binele instituţiilor, trebuie să fie continuitate”, a conchis Cupşa. La rândul său, şeful CJAS, Dragoş Poteleanu, a refuzat, pe un ton extrem de iritat, să declare dacă intenţionează să demisioneze sau nu.